• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

TYB’nin Kültür Kervanı Üsküp’te

TYB’nin Kültür Kervanı Üsküp’te
Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40. Yıl faaliyetleri kapsamında yola çıkan “Edirneden Mostar’a Kültür Kervanı” başkent Üsküp’te Köprü Derneği işbirliğinde “Edebiyat Oturumu” düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40. Yıl faaliyetleri kapsamında T.C. Kültür Bakanlığı destekleri ve Yunus Emre Enstitüsü ortaklığında yola çıkan “Edirneden Mostar’a Kültür Kervanı” bu akşam başkent Üsküp’te Köprü Derneği işbirliğinde “Edebiyat Oturumu” düzenledi. Edebiyat Oturumu TYB kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan tarafından “Balkanlardan Kaşgar’a Türkçe” konuşması, 60. vefat yıldönümünde Yahya Kemal Paneli ve Türkiyeli ve Makedonyalı yazar – şairlerin şiir dinletisi ile gerçekleşti. Programa, MATÜSİTEB Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, Üsküp Yunus Emre Ensitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, Üsküp’ün önemli yazarlarından İlhami Emin, UETD Makedonya Başkanı Salih Utaş, MRT Türkçe sorumlusu Erhan Hasip, TYB Kültür Kervanı katılımcılar ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Üsküp’teki Edebiyat programı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “Bu sene TYB’nin 40. yılı. Bu yıldönümü dolayısıyla 40 büyük faaliyet tasarladık. Bunların bir kısmını ocak ayından itibaren uygulamaya başladık. Bu yıldönümüne mahsus bir kültür kervanı düzenledik. 40 tane yazar, şair, fikir adamı, ilim adamını bir araya getiren Edirne’den başlayan ve Mostar’a kader devam eden bir kültür kervanı” şeklinde konuştu.

Amacımız burada edebiyatla uğraşan arkadaşları yüreklendirmek

Kervanın faaliyetlerine Edirne’de başladığını ve gittikleri yerlerdeki edebiyatçı ve sanatçıları seyahat eden arkadaşlarla bir araya getirdiklerini belirten Mehmet Doğan, Bu akşam Üsküp’te de “Balkanlardan Kaşgar’a Türkçe” başlıklı kısa konferansımız var. Makedonya’da bulunan yazar ve şairler ile bizim heyetimizdeki yazar ve şairlerin edebiyat faslı var sonuncu olarak da Yahya Kemal’in vefatının bu sene 60. yıldönümü bununle ilgili de bir panelimiz var” ifadelerini kullandı.

img_7381-768x512.jpg

Daha önce Üsküp’te Şiir Şöleni ve Yahya Kemal Paneli düzenlediklerini hatırlatan Doğan, “Burada tabi Köprü Derneği ile hep bu faaliyetleri ortaklaşa yapıyoruz. Onlardan destek alıyoruz. Bu faaliyetimizde de Köprü Derneği ile birlikteyiz” dedi. TYB Şeref Başkanı Memet Doğan, “Balkanların edebiyat sanat potansiyelini bir araya getirmek, burada bu işlerle uğraşan arkadaşları yüreklendirmek, gelecekte onların daha büyük eserler ortaya koyabilmesi için yararlı olacağını düşünerek geleceğe ilişkin bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. İnşallah hedefimize Mostar’da varacağız” diyerek sözlerine son verdi.

“Bu kervanın içinde bir ‘köprü’ olabildiysek ne mutlu bizlere”

Program öncesinde açıklamalarda bulunan Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin, “Türk Yazarlar Birliği tarfından düzenlenen Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı yolculuğu biz Üsküplüleri gerçekten çok mutlu etti çünkü bu kervanın bir durağı da Üsküp oldu” dedi. Bundan tam 10 yıl önce aynı şekilde TYB işbirliğinde Türkçe’nin Şiir Şöleni programını Üsküp’te düzenlediklerini kaydeden Emin, “Hem 10 yıl geriye döndük hem de aslında kervan kelimesiyle 100lerce yıl geriye döndük. Bu kervanın içinde bir köprü olabildiysek ne mutlu bizlere. Onlar Üsküp durağında dinlenecekler bizler de onları dinleyerek mest olacağız” dedi.

img_7371-768x512.jpg

Bugün hem yerli Makedonyalı Türk şairler hem de değerli 40 Türkiyeli yazarı misafir edeceklerini söyleyen Leyla Şerif Emin “Onların bir kısmı şiirlerini okuyacak, konuşmalarını yapacak. Gençlerimiz de onları dinlemek için sabırsızlanıyor açıkçası. Bu güzel programdan dolayı hem TYB’ye hem de onları destekleyen Kültür Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Üsküp bizim için en önemli duraklardan bir tanesi”

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı Musa Kazım Arıca, “Üsküp’te olmaktan dolayı büyük bir mutluluk içindeyiz” dedi. Balkanlarda, Evladı Fatihan’da 7 ülkeyi 40 şair, yazar, ilim adamı, gazeteci, sanatçıyla dolaştıklarını hatırlatarak “Bir kültür seyahati gerçekleştiriyoruz. Tam da aslında bizim projemize uygun şekilde kültür diyen, milli şuuru kültür üzerinden anlatan Yahya Kemal’in şehrindeyiz. Dini ve İslam’ı bir anlamda camilere, sanata, estetiğe dönüşmüş haliyle tecessüm ettiren bir Yahya Kemal’den bahsediyoruz. Bu nedenle Üsküp bizim için en önemli duraklardan bir tanesi” ifadelerini kullandı.

img_7400-768x512.jpg

Burada Köprü Derneği işbirliğinde bir edebiyat oturumu gerçekleştireceklerini kaydeden Arıca, “Biz bu programla aslında Anadolu’yla kadim medeniyetimizin en önemli mekanları olan Evlad-ı Fatihan’ı bir bakıma buluşturmuş oluyoruz. Belki de Köprü Derneği’nin adında olduğu gibi bir kültür köprüsü oluşturmuş oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

Program Makedonyalı Türk şairler İlhami Emin, Seyhan Yakupi, Rabia Ruşid, Emel Hamza Şerif, Leyla Şerif Emin, Mehmed Arif, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin ve Türkiyeli şairler şiirlerini okudu.

Programın sonunda günün anlam ve önlemine binaen TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan tarafından Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin’e ve TYB Başkanı Musa Kazım Arıca tarafından ise Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker’e hediye takdim edildi.

Kaynak: http://timebalkan.com/tybnin-kultur-kervani-uskupte/

Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim