• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Gaziantep ‘Yazarlar Birliği’

Gaziantep ‘Yazarlar Birliği’
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve etkili bir yazar kuruluşudur. 1500 civarında üyesi vardır.

30 yılık geçmişindeki en önemli kazancı; gönüllük esasına bağlı bir kuruluş olmasından dolayı kurumsallaşmak olmuştur. TYB’nin kuruluş amaçlarından birisi de, genel-geçer yazar tanımını değiştirmek olmuştur.

TYB serbest yazarları, basın mensuplarını, ilim ve fikir adamlarını, radyo programcıları ile televizyon ve senaryo yazarlarını bünyesinde topluyor.

Yazarın emeğini, sosyal-kültürel, hukuki ve iktisadi temel hak ve hürriyetlerini korumak ve geliştirmek, ekonomik imkansızlıklar yüzünden eserlerini yayınlatamayan yazarlara yayın hususunda yardımcı olmak, ayrıca yazarlığı meslek edinmiş kişileri bir araya getirmek, mesleki dayanışmayı sağlamak ve geliştirmek, yazarların ülkemizin sanat ve düşünce hayatında etkin bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla yazarlığı meslek edinmiş Gaziantepli yazar arkadaşlarımızla 29 Nisan 2009 tarihinde TYB’nin Gaziantep Şubesi’ni açtık.

TYB Gaziantep Şubesi olarak, “kurulmuş olmak değil, kuruluşu en verimli şekilde sürdürmek” ilkesiyle hareket etmekteyiz. Bu amaçla da şehrimizin her türlü tanıtımına yönelik olarak kültürel ve sosyal faaliyetler içerisinde olmayı, kent yaşamında kent bilincinin geliştirilmesini sağlamayı, sosyal dayanışmayı geliştirmeyi, katılımı etkin kılmayı, kentin hak ve hukukunun korunmasını gerçekleştirmeyi, kent hayatında yaşamını sürdüren bireyler arasında birlik ve beraberliğini sağlamayı amaçlamaktayız.

Gündemi yakalamayı ve  Gaziantep'in kültür sanat ve edebiyat hayatını canlandırmayı kendine ilke edinen TYB Gaziantep Şubesi, www.tybgaziantep.com ve www.gaziantepyazarlar.com adresiyle internet üzerinden de hizmetlerine devam etmektedir. Bu sitemiz günde 2 defa güncellenmektedir. Sitemiz; kültür, edebiyat, sanat, düşünce içerikli bir sitedir. Ayrıca “Gaziantep Haberleri” bölümünde ise şehrimizde yaşanan önemli olaylarla ilgili haberlere yer verilmektedir. Yine “Tyb Gaziantep Şubesi” adıyla da “Facebook”ta bir adresimiz var. Burada 4000 civarında arkadaş grubumuz yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda da  Gaziantep'te daha güçlü ve ilkeli bir şekilde faaliyetlerine devam edecektir.

TYB Gaziantep Şubesi, etkin ve güçlü bir yazar kadrosuna sahiptir. Yazarlarımızın içerisinde; gazeteci, şair, edebiyatçı, sanatçı, bürokrat ve toplumun değişik katmanlarında çalışan birçok değerli kimse yer almaktadır. Kadromuzun güçlü olması sebebiyle 3 ayda bir “Şehrayin Dergisi” adlı bir dergi çalışmasına başladık. İlk sayısı yakında yayınlanacaktır.

“Gaziantep Kent Konseyi” üyesi olan TYB Gaziantep Şubesi; şehrimizin her türlü tanıtımına yönelik olarak kültürel ve sosyal faaliyetler içerisinde olmayı, kent yaşamında kent bilincinin geliştirilmesini sağlamayı, sosyal dayanışmayı geliştirmeyi, katılımı etkin kılmayı, kentin hak ve hukukunun korunmasını gerçekleştirmeyi, kent hayatında yaşamını sürdüren bireyler arasında birlik ve beraberliğini sağlamayı amaçlamaktadır.

Gaziantep Valiliğine bünyesinde SODES (Sosyal Destek Programı) kapsamında “ŞİİRLE BULUŞMA” adlı bir proje yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında; “Gaziantep Okuyor” adıyla bir okuma kampanyası başlatılmış olup Haziran ayına kadar her gün bir okulda bir TYB üyesi konferans vermektedir. Yine bu proje kapsamında; 25-26 Mart tarihinde “YAŞAYAN MEHMET AKİF ERSOY” konulu bir panel, yine “TÜRKÇEMİZ NEREYE GİDİYOR?” konulu bir panel ve “1. AYINTAP ŞİİR GÜNLERİ” adıyla Gaziantep’li ve ulusal çapta tanınmış birçok usta şairin katılacağı bir şiir dinletimiz olacaktır. Yine Mayıs ayında da birçok tanınmış şairin katılacağı bir “AYINTAP ŞİİR ŞÖLENİ” ile iki tane panel yapılacaktır.

Liselerin, yükseköğretimin ve halkın katılımının sağlanacağı “GAZİANTEP ŞİİRLE BULUŞUYOR-I” adlı ödüllü bir şiir yarışması hazırlığımız var. Bu yarışmada, ulusal olarak tanınmış birçok usta şairden oluşmuş bir jüri heyeti olacaktır. Bu yarışmada dereceye girenlerin şiirlerini okuduğu bir gece düzenlenecek ve dereceye giren bu şiirler, kitaplaştırılacaktır.

Şair Meralcan Uludağ’ın ise şehrimizin kültür ve edebiyat alanındaki etkinliğini ortaya çıkarma mahiyetinde “Cumhuriyet Sonrası GAZİANTEP ŞAİRLERİ” adıyla ansiklopedik bir kitap çalışması var. Bu kitap çalışmasında; vefat etmiş şairler, Gaziantep doğumlu şairler, Gaziantep’te yaşamış şairler yer almaktadır. Avrupa’da yaşayan hemşerilerimizden Gaziantep doğumlu veya Gaziantep’te yaşamış şairler varsa en kısa zamanda bizimle mutlaka irtibata geçmesini istiyoruz. Bizimle irtibata geçen şairlerimize bu kitapta yer veririz. Bu kitabın diğer bir önemli yönü ise şairlerin şiirle ilgili düşüncelerine yer verilmiş olmasıdır. Çalışmadaki amacımız, Gaziantep şehrimizi kültürel ve edebiyat açısından tanıtmak olduğu için bu çalışma çok kapsamlı olarak birçok arkadaşın da desteğiyle sürdürülmektedir.

Kültür, edebiyat ve sanat eksenli çalışma sürdüren veya ilgi duyan tüm Gaziantep’li hemşerilerimizi TYB Gaziantep Şubesi’ne gerek www.tybgaziantep.com adlı internet sitemiz üzerinden, gerek “tybgaziantepsubesi@gmail.com” adlı e-mail adresimizden ve gerekse “Tyb Gaziantep Şubesi” adlı facebook’tan iletişim kurmalarını bekliyoruz.


Avrupa’da yaşayan tüm Gaziantep’li hemşerilerimize yönetim kurulum adına buradan selamlarımızı iletiyor, esenlikler diliyoruz.


Hanifi AKIN
Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şube Başkanı

Bu haber toplam 5937 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim