• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Ufuk Açıcı, Tefekküre Vesile Bir Kültür Hizmeti: Osmanlı Mimarlık Kültürü

Ufuk Açıcı, Tefekküre Vesile Bir Kültür Hizmeti: Osmanlı Mimarlık Kültürü

Üstad Ekrem Hakkı Ayverdi'nin hatırasına hazırlanan ''Osmanlı Mimarlık Kültürü'' kitabı üç bölüm halinde düzenlenmiş: 'Mimarlık Kültürü ve Adabını Yeniden Düşünmek', 'Yazılı ve Görsel Kaynaklarda Mimarinin İzini Sürmek' ve 'Binalar ve Baniler Üzerine Çeşitli Okumalar'... Mimarlık kültürümüze katkı sağlayan çeşitli makalelerin yer aldığı kitabı Yasemin Dutoğlu değerlendirdi.

Ekrem Hakkı Ayverdi (1899-1984), uzun ve bereketli ömrünün ilk yarısında mimar ve restoratör olarak fiilen sahada çalışarak, son yarısında ise mimarlık tarihi araştırmalarıyla Türk kültürüne hizmet etmiş bir münevverimizdir. Yaşadığı dönem itibariyle adeta bir köprü olmuş, 600 yıllık Osmanlı kültürünü genç Cumhuriyetimize aktarma görevini ifa etmiş bu kıymetli kültür- sanat insanımız, vefatının 30. yıldönümüne denk gelen 2014 senesinde bir dizi etkinlikle anılmıştı. Bu kapsamda kurucusu olduğu Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ile mezunlarından olduğu İstanbul Mühendis Mektebi (bugünkü İTÜ)’nin katkılarıyla 23-24 Ekim 2014 tarihinde Taşkışla yerleşkesinde “Uluslararası Osmanlı Mimarlık Kültürü Sempozyumu” düzenlenmişti.

Daha sonra bu sempozyumda sunulan bildirilerden bir kısmı makale haline getirildi ve Kubbealtı Neşriyat, Osmanlı Mimarlık Kültürü adıyla kitap olarak yayınlayarak (2016) daha geniş kitlelerin istifadesine sundu. Hatice Aynur ve A. Hilal Uğurlu tarafından yayına hazırlanan kitap, üç bölüm halinde düzenlenmiş: “Mimarlık Kültürü ve Adabını Yeniden Düşünmek”, “Yazılı ve Görsel Kaynaklarda Mimarinin İzini Sürmek” ve “Binalar ve Baniler Üzerine Çeşitli Okumalar”.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27237/ufuk-acici-tefekkure-vesile-bir-kultur-hizmeti-osmanli-mimarlik-kulturu

Bu haber toplam 783 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim