• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Ufuk Ulutaş: ABD'nin dış politika öncelikleri

Ufuk Ulutaş: ABD'nin dış politika öncelikleri
Son yazımda ABD Yönetimi’nin görev süreci boyunca öncelikli dış politika hedefinin İsrail’in bölgedeki başlıca “baş ağrılarını” ortadan kaldırmak olduğunu anlatmaya çalıştım.

ABD’nin iki önceliği “İran tehdidinin” izale edilmesi ve Filistin’in İsrail için demografik ve teritoryel bir “sorun” olmaktan çıkarılması. Attığı adımlara baktığımızda ABD’nin önceliğinin, Washington’dan yapılan bir jeopolitik okumadan ziyade Tel Aviv’de kurgulanan bir oyun planı tarafından belirlendiği anlaşılıyor.

Asrın Anlaşması olarak lanse edilen özünde “büyük pazarlık” unsurları içermesi gerekirken Filistin’in tek taraflı tasfiye edilmesini içeren anlayış bölgede halihazırda pişiriliyor. Razı başkentler var, ortada ve karşı olanlar var. Karşı olanların siyasi ve ekonomik baskılarla tehdit edilmesi, ortada olanların da siyasi ve ekonomik vaatlerle tasfiye planına destek çıkması çabaları devam ediyor.

Türkiye Filistin meselesinde en sesli konuşan ve trendleri belirleyen ülkelerden birisi. Türkiye’nin Filistin politikası Filistin meselesine sadece uluslararası yankı kazandırmakla kalmıyor; aynı zamanda ortada olan ülkelerin tasfiye planını destekler konuma geçmelerini de zorlaştırıyor. Kamuoyunun rahatlıkla göz ardı edilebildiği bölge ülkeleri için mesele sorun teşkil etmeyebilir. Fakat kamuoyu bakısının ve tarihi sorumluluk bilincinin güçlü olduğu Ürdün ile meşruiyet ihtiyacının ve yan etki endişenin büyük olduğu Mısır’ın pozisyonları kritik olacak. Bu kritik dönemeçte Filistin’in tasfiyesine karşı gelen bölge ülkelerinin ortak ve güçlü bir platform oluşturması elzem.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/ufuk-ulutas/abdnin-dis-politika-oncelikleri/haber-971928

Bu haber toplam 412 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim