• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Ufuk Ulutaş: Doğu Akdeniz nasıl kurtulur?

Ufuk Ulutaş: Doğu Akdeniz nasıl kurtulur?
Artık Doğu Akdeniz dediğimizde iç içe geçmiş birçok meseleden bahsettiğimiz aşikar olmuştur.
Daha önceleri Kıbrıs meselesi merkezli ilerleyen Doğu Akdeniz tartışmaları, bir süredir içerisinde Libya’yı, hidrokarbon paylaşımını, İsrail’in bölgesel politikalarını, Mısır’ın statükocu siyasetini, Yunanistan’ın iç politika girdabındaki dış politikasını, Avrupa Birliği’nin Rum Kesimi’ne ve ABD’nin İsrail’e ipotek ettiği bölgesel yaklaşımlarını barındırıyor. Tekil çözümler artık iktifa etmeyecek. Meşhur tabirle Doğu Akdeniz’de bir ‘grand bargain’ (büyük pazarlık) yapılması neredeyse zorunlu hale geldi.

Şimdiye kadar Türkiye’nin Doğu Akdeniz’i başkaları istiyor diye kendi haline bırakmayacağı anlaşılmıştır herhalde. Zira Türkiye istikrarlı bir şekilde hem bunu dile getiriyor; hem de Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını korumak için neleri göze alabileceğinden kesitler sunuyor. Kaldı ki bahsettiğimiz kesitler Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan hakları çerçevesinde sunuluyor. Türkiye garantör ülke olarak Kuzey Kıbrıs’ın haklarının ihlal edilmesine ve Rum Kesimi’nin AB’nin verdiği açık çekle kafasına göre hareket etmesine müsaade etmeyecek. Aynı zamanda mikroskobik adaların, emsal kararların aksine kara devleti olan Türkiye’nin deniz yetki alanlarını yutmasına da doğal olarak izin vermeyecek. İç siyasetin yönlendirdiği Yunan maksimalizminin ayağının yere basması için Türkiye’nin daha hangi kesitleri sunması lazım?

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/ufuk-ulutas/dogu-akdeniz-nasil-kurtulur/haber-1040280

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim