• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Ulvi Alacakaptan: Göbekten Güldürmek Başka, Kafadan Güldürmek Başka

Ulvi Alacakaptan: Göbekten Güldürmek Başka, Kafadan Güldürmek Başka
'Biraz sahne tozu yutmuş birisi, seyirciyi nasıl tavlayacağını, nerede güldüreceğini, ağlatacağını veya heyecanlandıracağını bilir. Bizler bunu yapmıyoruz çünkü buna esnaflık deriz. Artık bu tartışma bitti çünkü sanat bitti.'

 Ulvi Alacakaptan, tiyatroculuk hayatı, sanat dünyası ve halkın sanata ve sanatçıya bakışı üzerine Ezgi Aşık'ın sorularını cevapladı.

Usta tiyatrocu Ulvi Alacakaptan ile sanat dünyasını, tiyatroculuğu ve halkın sanata bakışını konuştuk. Alacakaptan, sinemanın tiyatrodan daha çok ilgi görmesini Amerikan film dağıtım şirketlerinin Türkiye’ye girmesine bağladı. Aynı zamanda sanatçı kavramının yanlış tanımlandığını belirterek tiyatro sanatı üzerine bilmemiz gereken püf noktaları bizimle paylaştı.
 
Tiyatroyu konuşmak istiyorum, bu sanatı icra etmek nasıl bir duygu?
 
Tiyatro, sanatlar arasında biricik bir yere sahiptir. Çünkü seyircisi ile aynı zaman dilimini paylaşan başka bir sanat yoktur. Hatta tiyatroda seyirci edilgen, pasif değildir. Bir oyunun tiyatro olabilmesi için oyunu en az bir kişinin izlemesi gerekir. Seyirci tarafından izlenmeyen tiyatro tamamlanmamış sayılır.
 
Bizim inancımıza yani İslâm’a göre tebliğin aslı yüz yüze olandır. Bir kişinin diğer kişiyle direkt iletişimi; ne televizyonla ne de internet ile sağlanır. Tiyatro ise İslâm’ın tebliğ metoduna benzer, kişiler önemlidir. Çeşit olarak çoktur mesela; metin olan, müzik olan, dans olan veya olmayan, dekor olmayan hatta oyuncusu olmayan tiyatro bile vardır. Absürt tiyatronun başyazarı Samuel Beckett’ın ‘Soluk’ oyununda oyuncu yoktur, oyun boyunca sadece bir soluk sesi gelir…
Bu haber toplam 840 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim