• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Unutulan Bulgaristan Müslümanları-4: Ahmet Hamdi Akseki ve Bulgaristan Mektupları

Unutulan Bulgaristan Müslümanları-4: Ahmet Hamdi Akseki ve Bulgaristan Mektupları
Ahmet Hamdi Akseki, Cumhuriyet kurulmadan önce, yeni kurulan Bulgar devletindeki durumu gözlemek ve oradaki Müslümanlar ile görüşmek için Bulgaristan’a bir ziyarette bulunur.

20. yüzyılın önde gelen âlimlerinden Ahmet Hamdi Akseki, Cumhuriyet kurulmadan önce Bulgaristan’a bir ziyarette bulunur. Genç bir ilim adamı olan Akseki o zamanlar Sebilürreşad dergisinde yazmaktadır. Osmanlı Devleti Balkan savaşları neticesinde Bulgaristan’ı henüz yeni kaybetmiştir ve yüzyıllardır Müslüman toprağı olan Rumeli elden çıkmıştır. Ahmet Hamdi Akseki, yeni kurulan Bulgar devletindeki durumu gözlemek ve oradaki Müslümanlar ile görüşmek için yola çıkar. Buradaki gözlemlerini Sebilürreşad dergisinde yayınlayan Akseki'nin yazıları daha sonra Bulgaristan Mektupları adı ile yayınlandı. 

Yolcuğu esnasında ilk olarak Kırklareli’ye uğrar (eski ismi ile Kırıkkilise). Kırklareli’de gördüğü yıkık bir caminin durumunu sorduğunda oldukça üzülür; anlatılanlara göre Rus ordusunun taarruzu esnasında yıkılan bu cami yeniden onarılmamıştır. Kırklareli ahalisi de kendi arasında para toplayıp bu camiyi yeniden inşa etmemiştir. Hatta camiye karşı gayri müslimler tarafından saygısız davranışlarda bulunulmaktadır. Kırklareli’nde Müslüman ahalinin durumundan hiç memnun olmayan Akseki Edirne’ye doğru devam eder. Edirne’yi daha mamur olarak gören Akseki kısa süre sonra Bulgar sınırından içeri girer.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/26065/unutulan-bulgaristan-muslumanlari-4-ahmet-hamdi-akseki-ve-bulgaristan-mektuplari

Bu haber toplam 934 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim