• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Üstkurgu ve Üstkurmaca Nedir?

Üstkurgu ve Üstkurmaca Nedir?
'Üstkurgu/Üstkurmaca Üzerine' isimli eser, Aytaç Ören tarafından derlenen, çevrilen, telif edilen bir eser. Kitap, üstkurmacanın tarihi gelişimini, ne’liğini, nasıl’lığını, amacını ve bugün kurgunun geldiği noktayı anlatıyor. Recep Şükrü Güngör yazdı.

Büyük kurgu hayattır. Hayat ancak kurgu yoluyla anlaşılabilir. Gerçek, yazıyla yeniden inşa edilir. Dil yoluyla yapılan bu eylem doğal yapının bozulmasına da sebep olur. Değişmeyen ise kurgunun anlattığı ile kendinin bir araya gelişidir. Kurgu hakkında en sağlam bilgi yine kurgunun kendisindedir. Üstkurgu denilen şey, kurgunun bir kurgu yaparken kendini kurgu içinde yansıtmasıdır.

Hece Yayınları arasında çıkan Üstkurgu/Üstkurmaca Üzerine isimli eseri derleyen, çeviren Aytaç Ören, kitabı üç kategoride hazırlamış. Giriş yazısından sonra üstkurmaca hakkında yabancı eleştirmenlerin makalelerini çevirmiş, daha sonra konu ile ilgili kendi makalesini, ondan sonra da yerli yazarlardan makaleleri kitabına almıştır. Kitap adından da anlaşılacağı üzere modern kurgu olan kurgunun içinde kurguyu anlatan eserleri konu alır. Modern romanlarda sıkça görülen bu yazma biçimini teorisyenlerinden, eleştirmenlerinden makalelerle anlatıyor.

 

devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25202/ustkurgu-ve-ustkurmaca-nedir

Bu haber toplam 2896 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim