• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Vatan şairi Mehmet Âkif, vefat yıldönümünde anıldı

Vatan şairi Mehmet Âkif, vefat yıldönümünde anıldı
Mehmet Âkif Ersoy ölümünün 81'inci yıldönümünde, İstiklâl Marşını yazdığı Taceddin Dergahı'nda anıldı.

27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği’nin Çağrı Okulları ile birlikte düzenlediği programda önce Kuran-ı Kerim tilaveti daha sonra da İstiklâl Marşı okundu.

Âkif’i unutmadık, unutturmayacağız

Anma etkinliğinde bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Arıcan, “Mehmet Âkif Ersoy’u resmi ideolojiler düşünceler her ne kadar unutturmaya çalışsa da unutmamak azmi ile yine burada buluşmuş durumdayız” dedi.

img_3335.jpg

Bu toprakların yüz yıl önce küresel güçler tarafından paramparça edilmek istendiği bir dönemde Âkif’in işini ve ailesini geride bırakarak Tacettin Dergâhında milli mücadelenin kahramanlığını üstlendiğini söyleyen Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “O günün resmi makamları Âkif vefat ettiğinde onu görmezden gelmişlerdir. Ancak, bu kahraman milletin asil evlatları o gün kendiliğinden toplanıp Âkif’i şanına yakışır şekilde ebediyete uğurlamışlardır.”

TYB Vakfı Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada, Mehmet Âkif’in böyle bir soğuk günde vefat ettiğini, 27 Aralık 1936’da 81 yıl önce ve ertesi gün havanın soğuk olmasına rağmen, resmi kurumların ilgisiz kaldığı Âkif’in cenazesine genç bir kitle, heyecanlı  üniversite gençliği sahip çıktığını söyledi.

img_3347.jpg

Unutturulmak istenen Âkif hayatımızın tanzim edicilerinden biri oldu

Gençlerin, o soğuk havada Âkif’in naaşını elleri üzerinde taşıyarak ebedi istirahatgahına  kadar götürmemiş olsalardı, 1936 yılının 28 Aralık’ında böyle bir başlangıç yapmasalardı belki Âkif unutulacaktı diyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aziz gençler bazı insanlar vardır ki varlıklarında da bir faydaları görülmez yaşıyorlar mı yaşamıyorlar mı pek bilinmez bazıları da öldükten sonra ortalıktan çekilirler unutulurlar. Mehmet Âkif 63 sene yaşadı. 63 yaşında vefat etti bu peygamber yaşı olarak biliniyor bizde. Ama vefatından bir gün sonra adeta yeni bir hayata başladı. Unutturulmak istenen Mehmet Âkif hayatımızın tanzim edicilerinden biri oldu. Biz Mehmet Âkif’i hiç unutmadık. Türkiye’nin zor baskılar altında olduğu günlerde unutmadık Mehmet Âkif’i.  Onun şiirleri bizim önümüzde yürüdü. Bizim söyleyemediklerimizi Mehmet Âkif söyledi. Biz Mehmet Âkif’in diliyle konuşarak bu zaman geldik ve ayakta durduk bundan sonrada Mehmet Âkif bizim adımıza söyledikleriyle yaşamaya devam edecek.”

Konuşmalardan sonra, Özel Çağrı Koleji öğrencileri İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını büyük bir çoşku ile okudular.

Mehmed Âkif Ersoy’un Bülbül Şiirinin okunması, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan dua ile program sona erdi.

Anma programına TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Vakfı Mehmet Âkif Ersoy  Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, Mali Genel Sekter Fatih Gökdağ, Ankara Şube Başkanı İbrahim Eryiğit, Özel Çağrı Okulları Kurucu Genel Müdürü Nuran Altunbaş, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

img_3315.jpgimg_3293.jpgimg_3369.jpgimg_3385.jpgimg_3404.jpgimg_3409.jpgimg_3429.jpg

Bu haber toplam 3215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim