• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Vedat Bilgin: Altay'dan gelen casus

Vedat Bilgin: Altay'dan gelen casus
Suat Yalaz Bey’in ünlü Karaoğlan çizgi romanından sinemaya aktarılan filmi hatırlayanlar ya da sinemayla ilgilenenler bilecektir;
filmin adı “Altay’dan Gelen Yiğit” tir. Bu defa Altaylardan bir yiğit değil de bir casusun geldiği uzun bir zamandır tartışılıyor. Suat Yalaz ağabeyin Karaoğlan adlı çizgi romanı, atmışlı yetmişli yıllar dünyasında yerli çizgi roman türünün özel bir biçimidir, tarih, romantizm ve bir kahramanın, Türk devleti için özel bir görevlinin hikâyesini anlatır.

Söz konusu casusun hikâyesine bakıldığında ise, onun da bir görevli olduğu fakat karşı istihbarat örgütünün adamı olarak Türk devletine karşı operasyonlarda yer alan bir eleman olduğu anlaşılmaktadır. Altaylarla münasebeti ise soyadı ve Türkistan asıllı olmasıyla ilgilidir. Türkistan, yani bugünkü Batı ve Doğu Türkistan diye ikiye ayrılmış kadim bir ülkenin adı için ne kötü, ne talihsiz bir durum.

MİLLİYETÇİLİK YA DA BAĞIMSIZLIK

Diğer bir talihsizlik ise bu ismin başlangıçta görevlendirildiği için katıldığı milliyetçi çevrelerle adının alınmasıdır. 70’li yılları düşünün, Türk toplumunun ‘sağ-sol’ diye çatıştırıldığı bir zamandan, özellikle NATO içinde olmasına rağmen kalkınmak için ABD’nin kontrolünden çıkış yolu arayışında olan Türkiye’nin Sovyetler’le iyi ilişkiler kurdu diye önce 12 Mart’la, sonra da Kıbrıs çıkarmasının arkasından ‘ambargoyla’ cezalandırılmasıyla yetinmeyip bir iç savaşla tehdit edildiği bir dönemden bahsediyorum.

Neredeyse bütün sokaklarda, üniversitelerde bir tarafta ‘Milliyetçi Türkiye’ diye slogan atan bir grup diğer tarafta ‘Bağımsız Türkiye’ diyen bir başka grup vardır; Allah aşkına, daha 1920’lerde ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen, onun mücadelesini veren Gazi Paşa’nın bu mücadeleyi yaparken ‘biz Türk milliyetperverleriyiz’ diye söylediğini 1970’lerdeki insanlar anlamamış olur mu? Ebette ki milliyetçilik, etnik, mezhepsel, inanç, köken farklılığına rağmen milleti bir başka söyleyişle ulus devlet ve milli birliği savunmak, yani ülkenin bağımsızlığını savunmaktır ve siyasal bir kavramdır.

KARANLIK ADAMLAR

İşte ‘sağ ve sol çatışması’ diye uygulamaya sokulan proje, Türkiye’nin 70’li yıllarının yaşadığı toplumsal yapı değişmelerinin ortay çıkan sorunları bağlamında bir iç savaş stratejisine dönüştürülmüştür. O zaman ‘sağ ve sol çatışması’ CIA’nın Ortadoğu şefliğinin oyun planının en önemli konusudur ve uzun yıllar bu şef ünlü Ruzi Nazar’dır. Enver Altay’lı bu R. Nazar’ın adamıdır.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/altaydan-gelen-casus/haber-1040278

Bu haber toplam 339 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim