• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Vedat Bilgin: Çağ değişimini anlamak

Vedat Bilgin: Çağ değişimini anlamak
Çağ nasıl değişiyor? Şimdi neredeyse herkesin ‘Endüstri 04’ten bahsettiğini görünce ister istemez aklımıza ‘sanayi çağını’ kaçırmış bir ülkenin insanlarının sanayide yaşanan bu yeni dönemi önemsediklerini düşünüyoruz daha doğrusu böyle bir hassasiyetin oluştuğunu ümit ediyoruz.
 
Geçtiğimiz günlerde Abdülhamit Han ölümünün yüz birinci yıldönümünde anıldı. Tarihimizin en sorunlu bir zaman kesitinde hükümdar olan İkinci Abdülhamit yakın tarihin en tartışmalı şahsiyetidir. Onu kendi zamanının şartları içinde yaptıklarıyla, takip ettiği siyasetle ele almak; objektif olarak somut tarihsel durum içinde analiz etmek gerekir. Türk modernleşme tarihi açısından Abdülhamit hanın ayrı bir yeri olduğunu bunun da onu sanayi çağının yükselişi karşısında İmparatorluğu ayakta tutacak politikalara götürdüğünü tespit etmek, görmek gerekir.
 
SANAYİ NEDİR!
 
O dönem uygulamaya sokulan çok önemli projelerden biri teknik eğitimin kapsamlı bir şekilde devreye sokulması, mühendislik okullarının açılmasıdır. Teknolojinin diline hâkim olmadan sanayi kurmak belki mümkün olabilirdi fakat onu sürdürmek, üretimi devam ettirmek mümkün olmayacağı için teknik eğitim bir mecburiyetti. İkinci bir mesele ise demiryolu yapımıdır. Abdülhamit Han demiryolunu iki sebepten önemsemiştir ki birincisi askeri bakımdan hareket kabiliyeti sağlaması diğeri ise ekonomik bakımdan kaynakları harekete geçirmesidir. Fakat geç kalınmıştır!
 
‘Sanayi çağı’ denilen büyük olayın dünyada nasıl bir değişim yarattığını, toplumları nasıl değiştirdiğini en iyi anlaması gereken toplumlardan biri Türk toplumudur. Bu çağ başlamadan önce dünya üzerindeki en güçlü en uzun ömürlü imparatorluklardan birine sahip olan Türklerin, on dokuzuncu yüz yıldan itibaren nasıl derin bir kriz yaşadığını ve daha o yüz yıl bitmeden dağılma sürecine girdiğini biliyoruz. Sanayinin gücünü arkasına alan Batı’nın, dünyayı bıçakla ikiye ayırdığı bir tarafta sanayileşmiş zengin ve güçlü ülkelerin yer aldığı, diğer tarafta yoksul ve sömürge ülkelerin bulunduğu, farklı sömürü ve vahşet biçimlerinin yaşandığı yeni bir dönemi başlattığı gözlenmiştir.
Bu haber toplam 382 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim