• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Vedat Bilgin: Ecevitler'den ne kaldı?

Vedat Bilgin: Ecevitler'den ne kaldı?
Artık ikisi de bu dünyadan ayrılmış bulunuyorlar; Allah rahmet etsin.
Ecevitler karı koca bir dönem siyasetinin önemli isimleridir fakat geriye ne kalmıştır sorusunun üzerinde durmadan sadece şahıslarıyla ilgili anı anlatımlarıyla yetinmek bir eksiklik olacaktır.

Bülent Ecevit 1970’li yılların toplumsal değişmelerinin siyasetini oluşturmaya çalışan bir liderdir, elbette Rahşan Hanım hep yanında olmuştur; romantik bir köylü hareketi olarak Köy Derneği kurmakla sınırlı faaliyetlerde bulunmamış, doğrudan siyasi faaliyetlerin içinde olmuştur. Sanayileşmede gecikmiş, yoksulluğu geri teknolojilerle/geleneksel usullerde örgütsüz tarımsal köylü toplumsal yapısından kaynaklanan bir toplumda; sanayileşme dinamiğinin açığa çıktığı 1970’ler Türkiye’sinde ‘köy merkezli’ bir kalkınma anlayışının dönemin şartları içinde romantizminden bahsetmek mümkündür fakat kalkınmayı gerçekleştirmek bakımından bunun yetersiz olacağı açıktır.

HANGİ DÖNEMİN SİYASETİ

Buna rağmen Ecevitler ’in Türk siyasal hayatında bir dönemin şartlarını gözlemleyerek, analiz ederek katı bürokratik geleneğin partisi CHP’yi yenileştirmeye girişmeleri oldukça önemlidir. Bunda şüphesiz Bülent Ecevit’in entelektüel kişiliğinin, özgüveninin payı vardır fakat yanı başında bu meseleleri okuyup yazan üzerinde düşünen, eşi olmanın yanı sıra fikir arkadaşı olan Rahşan Hanım’ın desteği bulunmaktadır. Ecevitler’in dönemin aydın çevrelerinden büyük dayanışma görmelerinin esas nedeni doğrudan o çevrenin dilini konuşmaları yani edebiyattan, tarihe, siyasete kadar farklı alanlarda bir kültür ortamının içinde yer almalarıdır.

Ecevit’in, CHP’nin Halk Evleri folklörcülüğünden beslenen, ‘bürokratik halkçılık’ anlayışından uzaklaşıp, ‘sol bir siyasal anlayışa’ gitme arayışı, sanayileşen, gecekondular etrafında büyüyen kentlerde yaşayan kente göç etmiş yeni kentlilerin sorunlarını, işçileşme sürecinin toplumsal problemlerini siyasete taşıması geniş yankı yapacaktır. Nitekim demokratik sürecin işlemeye başlamasından sonra hiçbir seçimi kazanamamış CHP, Ecevit liderliğinde iki seçimden, 1973-1977 seçimlerinden en çok oyu alarak çıkmıştır.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/ecevitlerden-ne-kaldi/haber-1038716

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim