• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Vedat Bilgin: Ekonomik mücadele!

Vedat Bilgin: Ekonomik mücadele!
Ekonomik mücadelenin en önemli boyutu şüphesiz karşılaşılan ekonomik saldırıların ve sorunların aşılmasına yöneliktir fakat bir başka boyutu daha vardır ve çok önemlidir.

Terörle mücadelenin ekonomik boyutu halledilmeden ülkenin istikrar içinde gelişmesini sürdürmesi mümkün değildir.

Burada ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu FETÖ yapılanmasının ekonomik boyutunun çökertilmesi meselesidir. Son günlerde gazetelerde yer alan haberlerle karşımıza çıkan, özellikle üç gazetecinin ısrarlı takipleriyle kamuoyunda görünürlük kazanan FETÖ’nün ekonomik yapılanmalarının yargıdaki(!) serencamından bahsetmek isterim. Gazeteci Dilek Güngör Sabah’ta, Cem Küçük, Fuat Uğuır Türkiye’de ve televizyon programlarında cesur ve mücadeleci bir çizgiyi ortaya koyarak, FETÖ yapılanmasının kirli ekonomik dosyalarını açarak, terörle mücadelede ciddi bir meseleyi gündeme taşımışlardır. Soru şudur: FETÖ’nün ekonomisini kim koruyor?

ÇIKIŞ YOLUNDA

Türkiye çok yönlü bir mücadeleyi devam ettirmektedir. Bugün ekonomide, saldırılara karşı yürütülmekte olan politikaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ve neticelerinin alınmaya başladığına şahit oluyoruz. Kim ne derse dersin, ‘kriz bekleyenler’ ne yaparlarsa yapsınlar 170 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla, ihracatının ithalatı karşılama oranı hızla artan dış ticaret yapısıyla, birkaç aydır cari fazla vererek, müzmin cari açık sorununu çözme yolunda ciddi adımlar atan ülkenin yolunu kesmek artık mümkün değildir.

Ekonominin karşılaştığı döviz kuru dalgalanmalarının meydana getirdiği belirsizlikleri aşma yolunda ilerlemekte olduğu açıktır. Gerçekçi bir kur politikasının ithalata dayalı büyüme beklentilerini etkisiz kılarak, reel üretimle, ihracata dayalı büyüme modelinin sürdürülmesiyle, ekonominin uzun vadede yapısal bir dönüşümü başarmasının önünde bir engel kalmayacaktır.

Ucuz döviz, ucuz ithal ara veya nihai mallara dayanan politikaların Organize Sanayi Bölgelerindeki sanayileri yani imalatı tasfiye sürecine sokup, ithal mallar satan dükkanlara dönüştüren yaklaşımları, ithalata dayalı büyüme politikalarını sürdüren uygulamaları yere göğe koymayanlar boşuna heveslenmesinler, konjonktür artık değişmiştir ve Türkiye bu sorunları aşacak Yeni Ekonomi Politikasına geçmiştir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/ekonomik-mucadele/haber-810851?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 328 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim