• İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Vedat Bilgin: Kopar zincirlerini Gülsarı

Vedat Bilgin: Kopar zincirlerini Gülsarı
Türkiye sadece duygusal olarak değil, stratejik bakımdan da yalnız değildir.
Batı sisteminin kriz yaşadığı yeni bir tarihsel dönemin içine yolculuk yapıyor, dünyanın yeniden şekillendiği bir sürece tanıklık ediyoruz. Bugün bunu fark etmeyenler, yaşanılan olaylara da muhtemelen bir anlam veremeyeceklerdir. Bunun sebebi açıktır; bir devrin dünya görüşüne, zihniyet dünyasına hapsolanlar, başka bir dünyanın kurulmasının mümkün olduğuna dahi inanmayacaklar, ihtimal vermeyeceklerdir; hele bunlar hegemonik düzenin ideolojik ve politik ağının içinde bir yerde duruyorlarsa, asla yeni olanı göremezler
 
“Bu sebepledir ki Türkiye’nin ‘tarihsel iktidar zümresi’ mensupları, ABD’nin çizgisine mahkûm olmayan bir dış politikanın sürdürülemeyeceğini düşünmekte; çok boyutlu dengelere dayalı, bağımsızlıkçı bir uluslararası siyasete yöneldiğimizi bir türlü kabul edememektedirler. Bu durumu ‘ultra liberalizm’ modasının gereği olarak yaklaşık 2000’lerin başından itibaren seslendirenlere belli bir toleransla bakmak mümkün olabilirdi fakat 15 Temmuz’da, bütünüyle Türkiye’nin bağımsızlığının hedef alındığı açıkça ortaya çıktıktan sonra bu anlayışı hâlâ savunanlara ne denilmelidir?”
 
TARİH VE STRATEJİ
 
Türk dünyası gerçeğini iyi anlamak gerekir. Sadece kocaman bir coğrafyadan değil, sadece halklarıyla derin tarihsel kültürel bağları olan bir ülkeler topluluğundan da değil, ortak bir geleceğe hazırlanmak ‘zorunda olduğumuz’ bir dünyadan bahsediyoruz.
 
Sovyetler’in çöküşünden sonra Türkiye Batı sisteminin içinde/kontrolünde bildiğimiz kriz sorunlarıyla uğraşırken, sürece hazırlıksız yakalanmıştır. Türk dünyasıyla münasebetlerin gelişmesinde birçok bakımdan yetersizlikler yaşamıştır; Cumhurbaşkanı Özal’ın meseleyi fark ederek kurduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Topluluğu bir türlü istenilen şekilde ilerlememiş; Demirel’in öncülük ettiği, en büyük kültürel etkileşim projesi olarak gördüğüm, Öğrenci Değişim Programı içeriden ve dışarıdan operasyonlarla kesintiye uğramış, devletin bu işin üstünden gelmesi engellenip FETÖ’ye alan açılmıştır.
Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim