• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Vedat Bilgin: Meselenin aslı nedir?

Vedat Bilgin: Meselenin aslı nedir?

“Türkçe ezan meselesi yarım yüzyılı geçen bir süre önce çözülmüş olmasına rağmen hâlâ tartışılıyorsa, ‘Tek Parti Yönetiminin’ icraatlarına hasret, ülkenin en eski siyasal partisi tarafından temsil edilip, seslendiriliyorsa, Reşit Galip gibi faşizan anlayışın sembolik isimleri gündemden düşmüyorsa; konunun bir geçmişe özlem, bir ‘gericilik sorunu’ diye geçiştirilmesi mümkün değildir.”

Sosyal bilimlere giriş derslerinde bahsedilen bir konudur: Her olayın arkasında görünür nedenler gibi duranların arkasına da bakmak gerekir, bunu yapmak içinde ‘yöntem’ öğretilir ki, bu görünen sebeplerin ya da ampirik olarak tezahür edenlerin gerisindeki görünmeyenlerin ortaya çıkarılmasının yoludur. Bilimsel düşünme biçimini gündelik tartışmalarda aramak elbette mümkün olmayabilir fakat bu meseleleri tartışanların yazıp çizenlerin en azından bu hassasiyeti göstermesi beklenmez mi?

MEDENİYET DEĞİŞTİRMEK!

“Cumhuriyet rejiminin kuruluşu konusunda iki yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Birincisi, Cumhuriyeti bir siyasal rejim değişikliğinin ötesinde bir ‘medeniyet değiştirme projesi’ olarak gören bir anlayışı yansıtır. İkincisi ise, Cumhuriyeti, tarihsel ömrünü tamamlayan İmparatorluğun üstelik bu tarihsel dönemin kapandığını fiilen ortaya koyan Milli Mücadele sonucunda ortaya çıkan siyasal bir değişim olarak görmektedir.”

Türkiye, İmparatorluktan Cumhuriyete, bir başka ifadeyle monarşiden, sivil halk iradesine dayanan bir rejime geçmiştir. Elbette iki grup arasında da çeşitli düzeylerde birbirinden ayrılan muhtelif nüansları olan anlayışlara rastlamak da mümkündür, bununla beraber temeldeki ayrım noktasının ‘medeniyet değişimi’ ve ‘kendi medeniyet çizgisinde’ devlet düzenini daha ileriye doğru götürmek şeklinde bir farklılaşmada somutlaştığını belirtmek gerekir.

“Tek Parti yönetiminin kuruluşuyla bir mesele açıkça ortaya çıkmıştır: İmparatorluk içinde devlet kadrolarında, önce ‘Kapı Kulları’ etrafında güçlenen, sonra ‘Kapı Halkıyla’ bütünleşen Batıcı aydın/bürokrat kadro tarihsel bir konum kazanmıştır; böylece halkın kültürünü zorla değiştirerek, Batılı bir toplum yaratma projeleri için artık önlerinde bir engel de kalmamıştır.”

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/meselenin-asli-nedir/haber-793213

Bu haber toplam 501 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim