• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Vedat Bilgin: Türkiye ne yapıyor?

Vedat Bilgin: Türkiye ne yapıyor?
Neredeyse yüz yıldır dünya gündeminde fazla bir yer bulamayan Türkiye’nin son zamanlarda neredeyse her uluslararası platformda, toplantıda ya da zeminde adeta başrol oyuncusu olması tesadüf sayılabilir mi?

Eminim, ‘çoğunuz oyuna değil, oyuncuya bakmak lazımdır’ diyeceksiniz. Doğrudur son on beş yirmi yılda çok şey değişmiştir fakat esas gözden kaçırılmaması gereken uluslararası siyasette Türkiye’nin konumunun değişmesi daha önemlisi siyasal temsilinin ve liderliğinin değişmiş olmasıdır.

Burada Türkiye’nin Batı çizgisinde izlediği siyasetten, bağımsız kendi çizgisinde bir siyasete geçişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinin nasıl bir değişim etkisi yaptığını ayrıca belirtmek gerekmektedir. Bunun birinci sebebi şüphesiz Erdoğan’ın liderlik özellikleridir diğeri ise bu süreçte demokratikleşmeden, ekonomiye ülkenin yaşadığı değişimle ilgili gelişmelerdir.

BATI’NIN DEĞİŞMEYENİ

Gündelik polemikler içinde fazla üzerinde durulmayan, konuşulup tartışılmayan meseleler arasında doğrudan doğruya Batı siteminin içinde yaşanan ABD ve Avrupa’nın kendi aralarında ortaya çıkan gerilim ve politik ayrışmaların meydana getirdiği yeni durum ve ABD’nin küresel sürecin liderliği konusunda sürdürdüğü, neo-liberal politikaların meydana getirdiği krizleri aşmada yaşadığı sorunlardır. ABD Trump’ın başkanlığı sürecinde bu siyaseti terk edip yeni arayışlara girmiş bulunsa da ABD’nin, militer/endüstriyel elitlerinin takip ettiği neo-con çizgiden çıkmasında karşılaştığı direnç Trump’ın ‘impeachment’ gibi olaylara kadar uzanmaktadır.

Batı sistemi kendi içinde sürmekte olan, analizime göre belli bir süre önlenemez bir biçimde derinleşecek olan krizin kaynakları öncelikli olarak Batı’nın kültürel temellerinden, toplumsal yapının kurumsal özelliklerinden yükselerek ekonomi/politiğine yönelmiştir.

Batı, bütün bunları yaşarken Ortadoğu’da takip ettiği siyaseti asla değiştirmemiştir; bu siyasetin merkezinde ise Türkiye’nin ses çıkarmadan onaylayacağı hatta Batı’nın yanında olacağı varsayımına dayanan, siyasal haritayı değiştirmek vardır.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/turkiye-ne-yapiyor/haber-1028517

Bu haber toplam 231 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim