• İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C

Vedat Bilgin: Üç büyük şehir

Vedat Bilgin: Üç büyük şehir

Altı ay gibi bir kısa bir süre sonra yapılacak Mahalli İdare Seçimleri’nin şimdiden çok konuşulan bir konu olması işin gereğidir fakat yazılıp çizilenlere bakılırsa konuşulanların çoğunun şehirler, şehirlerin geçirdiği değişim veya onun sorunları olmaktan çok, özellikle üç büyük şehirde kimlerin aday olacağı meselesine odaklandığı görülmektedir. Elbette aday meselesi önemlidir; burada problem, şehir sorunlarının şehirleşme politikalarının, şehirleşmenin toplumsal/ekonomik boyutlarının yeterince(!) tartışılmadan meselenin dar politik bir ‘sorun alanına’hapsedilmesidir.

“Türkiye’nin kaderini artık büyük şehirler tayin etmektedir. Bu durum sadece ekonomik toplumsal gelişmelerle sınırlı değildir siyasal bakımdan da büyük şehirlerin tercihleri, özellikle üç büyük şehrin verdiği siyasi kararlar, ülkenin kaderini belirleyecek düzeydedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki üye sayısının 162’sini sadece üç büyük şehrin seçtiği vekillerin oluşturması bile, büyük şehirlerin ülkenin siyasi yapısında nasıl bir ağırlık kazandığını göstermek bakımından önemlidir.”

ŞEHRİN İNSANLARI

Önümüzdeki dönemde yapılacak olan Mahalli İdare Seçimleri’nde büyük şehirlerin özellikle üç büyük şehrin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bu seçimlerde üç büyük şehirde (bunlara Bursa, Konya, Adana, Antalya da ilave edilebilir) seçimleri kazanmak Türkiye’nin geleceği açısından önemli neticelere yol açacaktır. Bu bakımdan bilhassa üç büyük şehirde belediye yönetimlerini kazanmak, partilerin geleceği açısından siyasi bir gösterge niteliğinde olacaktır. Elbette siyasette değişimin yönünü ve toplumsal taleplerin nasıl şekillendiğini anlamak için seçim sonuçları önemlidir fakat daha önemli olan şehirlerin nasıl bir toplumsallık ürettiğini anlamaktır.

“Şüphesiz şehir meselesi siyasetin çok ötesinde boyutları olan bir konudur. Sanayi çağının yaşandığı 19. yüzyılda birçok Batılı ülkenin yaşadığı şehirleşme sorununu bizim ülkemizin yoğun olarak 20. yüzyılın sonuna doğru yaşamış olması bir başka ifadeyle ‘geç sanayileşmiş’ olmanın oldukça farklı problemleri bulunmaktadır. Bugün şehirleşme süreçleri bazı sorunları üst üste şehirlerin üzerine yığarken, toplumun yaşadığı ekonomik ve toplumsal değişmelerin şekillendiği yerlerde şehir mekânları olmaktadır.”

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/uc-buyuk-sehir/haber-777154

Bu haber toplam 665 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim