• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Vedat Bilgin: Yerli bir düşünce adamı: Doğan Ergun

Vedat Bilgin: Yerli bir düşünce adamı: Doğan Ergun

Fransa’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra yine bu ülkede ünlü Centre National de la Recherche Scientifiqe’ta girdiği sınavı birincilikle kazanıp, asistan/araştırmacı olarak çalışan Türk kimdir diye sormayacağım fakat müsaadenizle sınavı ikinci olarak kazananın ismini sormak isterim! Kim olacak şimdi adını bütün dünyanın sosyal bilimlerle veya entelektüel hayatla biraz ilgisi olan hemen herkesin bildiği Alain Touraine’dür bu isim.

Doğan Ergun Bey, birincilikle kazandığı asistanlıktan Türkiye özlemiyle ayrılıp yurda dönecektir. Hocası dünyaca ünlü sosyolog Georges Gurvitch buna üzüldüğünü söyleyecektir. Doğan bey özlediği Türkiye’sine gelir. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde dersler vermeye başlar. Daha sonra Hacettepe’de hoca olacaktır.

BİR İNSAN

1970’li yıllar sosyalizan düşüncelerin Türk üniversitelerinde rüzgâr gibi estiği yıllardır, bilenin de bilmeyenin de üç beş sayfalık propaganda kitaplarını, ‘sosyalizmin temel ilkeleri’ sandıkları broşürleri okuyup ortalıkta dolaştıkları günlerdir. Kendi zamanının en ünlü sosyalist düşünürlerin, adını andığım Gurvitch başta olmak üzere, Henri Lefebvre gibi sosyalist teorisyenlerin önce öğrencisi, sonra asistanı olan Doğan Bey derslerinde batılı düşünce kalıpları çerçevesinde Türk Toplum Yapısı Dersleri vermekte analizler yapmaktadır. Dil Tarih’te derste konu Feodalitedir ve Doğan beyin yaptığı ‘Osmanlı Feodalitesi’ analizlerine arka sıralarda oturan bir öğrenci itiraz edecektir.

Üstelik öğrenci önüne açtığı kitaptan paragraf okuyarak itirazlarını destekleyen örnekler vermektedir. Doğan Bey şöyle anlatır bu olayı ‘Çocuk sağlam gerekçeler sunuyordu, bunları nereden okuyorsun diye sorduğumda, o zamana kadar okumadığım Fuat Köprülü’nün bir kitabına referans vermişti’. Bu tartışma bitmez çocuk Köprülü’nün muhtelif kitaplarından kalkarak hocaya esaslı eleştiriler getirir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/yerli-bir-dusunce-adami-dogan-ergun/haber-828793

Bu haber toplam 434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim