• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Vefatının 43. Yılında Hasan Hüsnü Erdem

Vefatının 43. Yılında Hasan Hüsnü Erdem
Veli Ertan'ın, eski Diyanet İşleri Başkanlarından aynı zamanda kayınpederi olan Hasan Hüsnü Erdem'in Vefatı'nın birinci yılı münasebetiyle Tohum dergisinde yayınlanan yazısını alıntılıyoruz.

Hasan Hüsnü Erdem, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin altıncı Diyanet İşleri Reisidir. Halim, selim, gayet mütevazı bir zattır. İlmiyle âmil, fazliyle kâmildi. Fıkıh sahasında eşsiz bir alimdir. Güzel ahlakıyla kendisini maiyetine ve halka sevdirmiştir.

1889 tarihinde Akseki’nin Sadıklar köyünde doğmuştur. Müderris Hacı Sadık Efendinin oğlu ve Şeyh Hasan Efendi’nin torunudur.

Muhterem üstadın tevellüdü hakkında babasının Kadı Beyzavi tefsirinin ilk sayfasında kendi el yazısiyle, “1305-1336 senesi Zilkade-tül Şerif onuncu günü, yevmi isneyn vakt-i Duhada oğlum Hasan Hüsnü dünyaya tulû eyledi.” yazılıdır.

İlk tahsilini doğduğu köyde yapmış, Arap dilinin gramerini ve mantık ilmini babasından okumuştur. Bir müddet Konya’da da tahsile devam etmiştir. buradaki hocalarındna faydalanamayacağını anlayınca Akseki’de bulunan babasına Arapça yazmış olduğu bir mektup üzerine babasının muvafakatıyla İstanbul’a gelerek orada Fetva Emini Muğlalı Ali Rıza ve Fatih Ders-i âmlarından Bayındırlı Mehmet Şükrü Efendilerden tahsil-i' ulum yapmış ve icazetnâme almıştır.

1912 tarihinde imtihanla girdiği Darül-Fünun ulum-ı Aliye-i Diniyye şubesine devam ettiği bir sırada yapılan yeni teşkilatta bu şubenin lâğvı üzerine İstanbul Dârül-Hilâfe Medrese-i âlî kısmının üçüncü sınıfına naklolunmuş, ve 1916 tarihinde bu kısmı muvaffakiyet ikmâl etmiş, mülâzemet ruus imtihanını birincilikle kazanmıştır. Sonraları “Medrese-i Süleymaniye” adını alan Medresetül-Mütehassisîn’in Fıkıh ve Usul-u Fıkıh şubesinden pekiyi derece ile mezun olunuştur.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/portre/26758/vefatinin-43-yilinda-hasan-husnu-erdem

Bu haber toplam 855 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim