• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Yakup Öztürk’ün Memleket Mektep Meclis Arasında Bir Hayat Faruk Nafiz Çamlıbel Kitabı Çıktı

Yakup Öztürk’ün Memleket Mektep Meclis Arasında Bir Hayat Faruk Nafiz Çamlıbel Kitabı Çıktı

Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları’nda Niğde’ye doğru yaptığı bir otoray yolculuğunu anlatır. Niğde’ye yaklaşırken ağaç dalları arasından belli belirsiz bir noktayı işaret eden bir yolcu, “İşte!” der, yazara; “Faruk Nafiz’in hanı.” “Yok yahu… O han falanındır,” şeklinde alaylı bir cevap yankılanır karşıda oturan başka bir yolcudan. Bu diyalog, bana hep şiirin gücü ve imkânları hakkında ipucu vermiştir. Güntekin’in belirttiği gibi, iyi bir şiir, bir toprak parçasının “tapusunu sahibinin elinden alıyor ve [şaire] veriyordu” işte. Kars biraz da Cemal Süreya’nın, İstanbul Orhan Veli’nin, Paris Külebi’nin olduğu için güzeldir. Sakarya Nehri coşkunluğunu bahar yağmurları kadar Necip Fazıl’a borçludur aynı zamanda.

İstiklal Harbi dönemlerinde yazılan Han Duvarları şiiri, Yunus Emre’den sonra Anadolu’yu neredeyse terk etmiş olan Türk şiirinin yeniden ama ürkek adımlarla bu topraklara attığı adımların izleri kadar, Maraşlı Şeyhoğlu’nun sesinde yankı bulan Yunus’a karşı bir mahcupluğun, geç kalmışlığın tınılarını da taşır. Zira Çamlıbel de Kayseri’den bakınca “Anadolu’nun okunmamış bir kitap” olduğunu belirtecektir. Turgut Uyar’ın, Türk şiirinin “yetkin” şiirlerinden biri; İ. Habib Sevük’ün ise “edebiyatımızın belki en ayakta kalacak bedialarından” (s.115) saydığı Han Duvarları şairin hem talihi hem de talihsizliği olarak karşımıza çıkar. Talihidir çünkü bu şiirin sağladığı şöhret sayesinde toplumun, bürokrasinin ve iktidarların el üstünde tuttuğu bir isim olmuştur kendisi. Talihsizliği ise genç yaşında yazdığı yetkin bir şiiri aşamamış olmasıdır. Bu talihsizliğin bir diğer sebebi ise Faruk Nafiz’in, kendi nesli ve sonraki nesillerin çoğu üyesi gibi şiirin “ideolojik aygıt” olmasının şiire verdiği zararlar konusunda yeterince uyanıklık gösterememeleri olsa gerek.

Devamı: http://www.izdiham.com/yakup-ozturkun-memleket-mektep-meclis-arasinda-bir-hayat-faruk-nafiz-camlibel-kitabi-cikti/

Bu haber toplam 1289 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim