Yaşar Hacısalihoğlu: Doğu Akdeniz’de varlığımızdan rahatsız olanlar

Yaşar Hacısalihoğlu: Doğu Akdeniz’de varlığımızdan rahatsız olanlar

Doğu Akdeniz Enerji jeopolitiği her geçen gün derinleşen yeni bir mücadele odağı olarak kimliklenmeye devam ediyor. Bir yandan bölgenin mevcut ve muhtemel enerji kaynaklarının varlığına dayalı aktörlerin pozisyon almaları, bir yandan karşılıklı gelgitler, işbirlikleri ve karşıtlıklar dizilişleri, bir yandan da bölge dışı aktörlerin oyun kurmaya veya oyun bozmaya dayalı stratejik hesapları, Doğu Akdeniz’in mevcut jeopolitiğinin içinde bulunduğu iklimi tarif ediyor.

Bu noktada Türkiye’nin konumu ve varlığı özel öneme sahiptir. Bir yandan Kıbrıs adası özelinde uluslararası hukuktan kaynaklanan hukuki, siyasi, ekonomik hakları, diğer yandan KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) uyuşmazlıklarının Doğu Akdeniz’in yükselen ve yenilenen yeni enerji jeopolitiğinin denklemleri ve parametrelerine dayalı olarak yeni boyutlar kazanması, Türkiye açısından özel önemde dikkatleri Doğu Akdeniz’e yöneltmeyi zorunlu kılıyor. Bu yönelişe Suriye hatta Irak’ da ki askeri, siyasi ve stratejik gelişmeleri ve seyri de eklendiğinde Türkiye için Doğu Akdeniz odaklanması hayati değer taşıyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/prof-dr-yasar-hacisalihoglu/dogu-akdenizde-varligimizdan-rahatsiz-olanlar/haber-825489

Bu haber toplam 380 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim