• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yaşar Hacısalihoğlu'ndan: Mursi’ye idam kararı; millet iradesine gözdağı...

Yaşar Hacısalihoğlu'ndan: Mursi’ye idam kararı; millet iradesine gözdağı...
uriye’de olduğu gibi tüm İslam coğrafyasına yayılma eğilimi göstermiş, başkalarının kuklası olmuş baskıcı rejimler ve onların diktatörleri tarafından geleneksel müttefikleri ve efendilerinin desteğiyle durdurulmaya çalışılmıştır.

İş bulamadığından pazar yerinde sebze-meyve satarak geçimini sağlamaya çalışan 26 yaşındaki Tunuslu Muhammed Buazizi, zabıtaların ruhsatsız olduğu gerekçesiyle tezgâhını kapatmasıyla 17 Aralık 2010'da pazar yerinde kendini yakmış, buna tepki olarak ertesi gün Tunus halkı sokaklara dökülmüştü. Bu tarih, “Arap Baharı” olarak isimlendirilen halk isyanının başlangıç kıvılcımı olmuştu. Bu halk isyanı aslında; zengin toprakların baskıcı rejimleri altında yoksul gençleri olarak artık yaşamak istemiyoruz diyenlerin isyanıydı. Bu isyan; yıllarca birikmiş olan öfkenin dışavurumu, vicdanların haykırışı, adalet arayışı, insanca yaşama talebiydi. Tunus’ta ateşlenen bu isyan, dalga dalga yayılmış, yıllanmış diktatörlerin sonunu hazırlamıştır. Önce Tunus’ta 23 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarı “Yasemin Devrimi”yle 14 Ocak 2011'de yıkılmış, sonra Libya’da 42 yıl hüküm süren Muammer Kaddafi ve Mısır’da 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek yapıştıkları koltuklarını kaybetmiştir.
Kuzey Afrika’dan başlayıp, Orta Doğu’ya yayılan bu siyasi türbülans, aslında Arap halklarının yüzyıllık birikiminin günümüze yansıyanlarıdır ve esasen İslam coğrafyasının millet iradesine dayalı uyanışıdır, ayağa kalkışıdır. Mısır tarihsel konumuyla, bu uyanışın siyasal olgunlaşma, ete kemiğe bürünme yeridir. Nitekim Mısır’da İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi, ilk kez bir parti etrafında kenetlenerek, %52 oranında oyla iktidara gelmiş, Mısır’da ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, halkların hak ve adalet arayışının bir sonucu olarak millet iradesinin iktidar simgesi olmuştur. Bu durum aslında bir sürecin başlangıcıdır. Hak ve adalet temeline dayanan İslam anlayışının demokrasiyle hemhal olmasıyla yapılanan bu süreç, Suriye’de olduğu gibi tüm İslam coğrafyasına yayılma eğilimi göstermiş, başkalarının kuklası olmuş baskıcı rejimler ve onların diktatörleri tarafından geleneksel müttefikleri ve efendilerinin desteğiyle durdurulmaya çalışılmıştır.

Devamı için: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/yasar-hacisalihoglu/586326.aspx

Bu haber toplam 387 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim