• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yavuz AKPINAR Türk Dünyası Edebi, fikri İlişkilerini anlattı

Yavuz AKPINAR Türk Dünyası Edebi, fikri İlişkilerini anlattı
Prof. Dr. Yavuz AKPINAR Türk Dünyası Edebi, fikri İlişkilerini anlattı

24 Aralık 2016 günü Türkiye yazarlar Birliği İzmir Şubemizde Prof. Dr. Yavuz AKPINAR; “19. Yüzyılda Türkiye-Türk Dünyası Edebi, fikri İlişkiler” konulu bir söyleşide bulundu. Türk Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’nün "Haberleşme Üyesi" ve Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin üyesi olan Prof. Dr. Yavuz Akpınar TYB İzmir şubesinin de kurucu üyeleri arasındadır.

Türk Dünyasını çok iyi tanıyan ve Türk Dünyasında da tanınan Yavuz AKPINAR; “-19. Yüzyılda Türk Dünyası hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Hala günümüzde de Türk Dünyası hakkında ne ders kitabı, ne antoloji, ne gramer var. Bizim hariciyecilerimizin, bürokratlarımızın bu meseleye zerre kadar hazırlıklı olmamalarıdır. Günümüzde de bu böyledir. Bir Buhara'ya adam göndereceksin, Buhara’nın ne olduğunu bilmiyorlar. Mesela Amerika ne yapar, bir tarafa elçi gönderecekse en az 6 ay bir eğitimden geçer, bir ön hazırlıktan geçer. Biz böyle bir şey yapmıyoruz.  Bir adamı Meksika’ya tayin ediyoruz, bir bakıyorsun ki Taşken Büyükelçisidir. Ondan sonra insanlarla ilişki kuramıyorlar, ilişkiler gelişmiyor.” Dedi. Rusya Türklerinin Türkiye’ye tanıtılmasında Yusuf Akçura’nın rolüne de değinen AKPINAR; Kazakların ilk modern şairi Mağcan Cumabayev’in İstiklal harbinde Türkiye Türklerine ciğeri yanarak “uzaktaki kardeşlerime” diye nefis şiir yazdığını, fakat diğer Türk dünyası şairlerinin de şiir tercümelerinin az ve çok kötü tercümeler olduğuna özellikle vurgu yaptı.

Büyük bir ilgi ve dikkat toplayan söyleşi soru ve cevaplarla tamamlandıktan sonra günün anısını yaşatmak, Prof. Dr. Yavuz Akpınar’a değerli sunumlarından dolayı teşekkür etmek amacıyla Katılım Belgesi takdim edildi, fotoğraflar çekildi. 

Bu haber toplam 1258 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim