• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Yavuz Bahadıroğlu: Bilim ve teknoloji açısından Osmanlı

Yavuz Bahadıroğlu: Bilim ve teknoloji açısından Osmanlı

Osmanlı’nın bilim, teknoloji, özellikle de kitaptan kopuk yaşadığını, yıldıznamelerle hayatına yön verdiğini, eşeğin kuyruğuna bakıp hava tahmini yaptığını, kendi çağına göre son derece ilkel kaldığını, hatta çok övündüğümüz mimari alanda bile Avrupa’nın gerisinde olduğunu yazan bir yazara da, Çallı İbrahim’in bir sözünü hatırlatmak zorundayım: 

“Bu kadar cehalet ancak tahsil ile mümkündür!”

İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, Osmanlı, 22 milyon kilometrekare yüzölçümlü devasa bir coğrafyaya dağılmış, tabir caizse yetmiş iki buçuk milleti, asırlar boyu, ilmi ve tekniği olmadan büyük bir maharet, liyakat ve kabiliyetle nasıl yönetmiştir?..

İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, dünyanın en güzel ve güzide mimari eserlerinden Tâc-Mahal’i, yine dünyanın en büyük kubbesini taşıyan Gül-Künbed’i, dünyanın en zarif minareleriyle süslenmiş Selimiye Camii’ni, Budapeşte’deki hamamları, Mogadişu’da onyedinci yüzyılda inşa edilip bugün  hâlâ kullanılan kanalizasyon şebekesini, 1880’lerde Taif’de kurulup bugün dahi yararlanılan tuzlu su arıtma tesislerini, acaba ilim ve teknoloji fakiri Osmanlı nasıl inşa etmiştir?..

İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, Copernicus’dan (Kopernik) yüz küsur sene önce tarih ve coğrafya alanlarında önemli eserler veren ve “Acaib-ul­ Mahlukaat” adlı eserinde dünyanın yuvarlak olduğunu vurgulayan Rükneddin Ahmed’in, ayrıca Piri Reis’in, Kâtib Çelebi’nin, Hacı Halife’nin eserleri değersiz oldukları için mi, Osmanlı Devleti’nde yayınlanır yayınlanmaz Batı dillerine çevrilmiş ve yüzyıllarca Batı üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur?..

İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, Matrakçı Nasuh Bey gibi hembüyük bir matematikçi, silah uzmanı, kartograf, ressam, tarihçi, hem de “Sancak Beyi”(tümgeneral rütbesine karşılıktır) olan “komple donanımlı” birini cumhuriyet döneminde yetiştirebildik mi?..

İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, dünyada ilk kez su ve musîki sesini ruh hastalıklarının tedavisinde kullanan, ayrıca da ruh ve sinir hastalıkları konusundaki üstünlüğünü on dokuzuncu yüzyıla kadar tartışmasız koruyan ve çiçek aşısını da bulan Osmanlı’ya “ilim, teknik, kitap düşmanı” diyebilmek mümkün müdür?..

 İnsan birazcık düşünür: Düşünür ki, “İlimden, kitaptan nasipsiz” denilen Osmanlı, daha 1465’te Amasyalı Sabuncuoğlu Şerafeddin Efendi’yi yetiştirmiş, kaleme aldığı “Cerrahiyye-i İfhaniyye”isimli büyük eseriyle birlikte diğertıbbî araştırmalarıBatı dillerine çevrilip yüzyıllarca üniversitelerde “temel kitap” olarak okutulmuştur.

Devamı: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/yavuz-bahadiroglu/bilim-ve-teknoloji-acisindan-osmanli-25572.html?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim