• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Yavuz Bahadıroğlu: Tarihle kavga olmaz!

Yavuz Bahadıroğlu: Tarihle kavga olmaz!
Kendi tarihiyle kavga eden tek milletiz!..

Bu yüzden uzak-yakın tüm tarihimizin övgü-sövgü zemininden çıkarılması, ifrat ile tefritlerden arındırılması, mübalâğa ve kavga ortamından da kurtarılıp tabiî zeminine oturtulması gerekir.

Çünkü “ortak geçmişimiz, aynı zamanda ortak geleceğimizdir.”

Cumhuriyet Tarihi’ni Osmanlı Tarihi ile kavga ettirmenin ortak geçmişimize haksızlık olduğunu, ortak geleceğimizin bu kavgadan çok şey kaybettiğini düşünüyorum.

Aslında böyle bir kavganın bilimsel boyutu yoktur. Zira milletler tarihi süreç içinde gelişir. Devletler isim ve rejim değiştirseler de bu sürecin parçalarıdır. Bu anlamda Osmanlı Devleti, Selçuklu Devleti’nin devamı, Cumhuriyet Türkiyesi ise her ikisinin devamıdır. Onların arka plânında da Hunlar, Göktürkler, v.s. vardır. Aslolan millettir. Selçuklu’yu, Osmanlı’yı ve Türkiye’yi kuran aynı millet olduğuna göre, bu devletlerin ortak tarihini kavgalarımıza âlet etmek, aynı milleti kendi kendisiyle kavga ettirmek demektir. 

Biz—ister Osmanlıcı, ister Cumhuriyetçi olalım—eğer birine karşı duyduğumuz eğilimi diğeriyle kavga sebebi sayıyorsak, bilelim ki kendi kendimizle kavga ediyoruz. Zira Selçuklu-Osmanlı ve Cumhuriyet devletlerinin tarihi—tüm olumlu ve olumsuz yönleriyle—bizim bir parçamızdır.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/yavuz-bahadiroglu/tarihle-kavga-olmaz-30386.html

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim