• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

"Büyük Türkçe Sözlük" 25. baskısı yayınlandı

"Büyük Türkçe Sözlük" 25. baskısı yayınlandı
Büyük Türkçe Sözlük 25.baskı çıktı D. Mehmet Doğan'ın ilk basımı 1981 yılında yapılan Büyük Türkçe Sözlüğü, 25. baskısı Yazar Yayınları tarafından yayınlandı.

Büyük Türkçe Sözlük

25.baskı çıktı

D. Mehmet Doğan'ın ilk basımı 1981 yılında yapılan Büyük Türkçe Sözlüğü,  25. baskısı Yazar Yayınları tarafından yayınlandı. 

*

İlk yayınlanışından beri geniş ilgi gören, iki yüz binin üstünde baskı sayısına ulaşan temel müracaat eseri Büyük Türkçe Sözlük ilk baskıdan itibaren uzun olmayan aralıklarla, genişletildi, geliştirildi ve mükemmelleştirildi. Bu baskıda, ilk yayından sonra 33 yıllık eksilmeyen bir emeğin, bilhassa tarifler/açıklamaların netliği ve seçilmiş örneklerin zenginliği ile görünür hâle geldiği dikkatlerden kaçmıyor.

Büyük Türkçe Sözlük'ün 25. baskısı yeni ilâvelerle 110 binin üzerinde kelime, deyim-terkip, kalıp söz ihtiva ediyor.

Büyük Türkçe Sözlük'ün yeni şeklinde, çeşitli taramalar sonucu elde edilen veya kullanımı yeni yaygınlaşan kelimeler yanında, daha önceki baskılarda yer almayan bazı deyim-terkip ve atasözleri de yer alıyor.

Yusuf Has Hacib’den bu güne 500 şair, yazar, ilim ve fikir adamından seçilmiş onbinlerce örnek cümle sözlüğe büyük bir zenginlik katıyor. Ortaya koydukları eserlerle dilimizin, edebiyatımızın bugünlere gelmesine hizmet eden 500 isim içinde Yunus Emre, Fuzulî, Bâkî, Nabî, Nef'î, Neşatî, Şeyh Galib, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Evliya Çelebi, Ömer Seyfeddin, Mehmed Âkif, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Refik Halit, Reşat Nuri, Peyami Safa, Kemal Tahir, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra… gibi büyük şair, yazar ve edebiyat adamları yanında, Nureddin Topçu, Ömer Nasuhi Bilmen, Cemil Meriç, Şekip Tunç, Hilmi Ziya Ülken, Erol Güngör,Turgut Cansever gibi ilim, fikir ve sanat adamlarının, hukukçuların, gazete yazarlarının cümleleri anlamlarımızın şahidi olarak sözlüğü mükemmelleştiriyor.

D. Mehmet Doğan, modern sözlükçülüğümüzün başlangıcı olarak kabul edilen Kamus-ı Türkî’nin yayınlanışının üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, Türkçenin sözlük meselesinin tam mânasıyla hâlledilemediği, 1940’larda ortaya konulan daraltılmış-ideolojikleştirilmiş, tasfiyeci resmî sözlük anlayışının dilimize ciddi mânada zarar verdiği, hâlâ üstesinden gelinemeyen sıkıntılara yol açtığı görüşünde.

Büyük Türkçe Sözlük’ün ideolojik saplantıları kıran, sapmaları doğrultan, yanıltmaları boşa çıkaran  “doğru bir sözlük” olduğunu söyleyen Doğan, eserin kelime kadrosunun zenginleştirilmesi yanında, örnek metinlerle/şahitlerle desteklenmesiyle daha mükemmelleştirildiğini belirtiyor.

Büyük Türkçe Sözlük, yeni baskısıyla günümüz Türkçesinin en mükemmel ve zengin sözlüğü olma özelliğini daha da pekiştiriyor. 

Okuyucular, Büyük Türkçe Sözlük’ün yeni baskısıyla birlikte elektronik sürümünü (CD) de temin edebilecekler.

D. Mehmet Doğan’ın 33 yıl içinde sözlükçülükle ilgisi, sadece sözlük hazırlama ile sınırlı kalmadı. Dille, sözlüklerle ilgili üç kitabı yayınladı. 2001 yılında yayınlanan Bir Lügat Bulamadım, Türkiye’de ilk defa sözlükleri değerlendiren, eleştiren bir kitap olarak hâlâ tek kaynak olma niteliğine sahip. Devlet Sözlük Yazar mı isimli eseri ise 2007 yılında basıldı ve Türkçe sözlüklerin tarif ve anlamlandırma meselelerini ele alan ilk çalışma olarak ortaya çıktı. 2004’te yayınlanan Yüzyılın Soykırımı ise, 20. yüzyıl başlarında sözlüğümüzde gerçekleştirilen ve “devrim” olarak adlandırılan tasfiyeyi doğru bir zeminde değerlendirme çabası olarak kütüphanemizdeki yerini aldı.

Her üç kitapta da bir buçuk asırlık dil ve sözlük macerası geniş olarak ele alınıyor, 1945’de yayınlanan resmî Türkçe Sözlük’ün sözlük anlayışında meydana getirdiği daralma ve sapma üzerinde duruluyor. Bugün sözlük meselesinin çözümlenmesini ve Türkçenin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu yazar bu yanlış anlayışa bağlıyor.

 

Doğan Büyük Türkçe Sözlük 

1912 Sayfa, 80 TL

Yazar Yayınları

Milli Müdafaa Cad. 10/13 Kızılay-Ankara

0312 232 05 71, 417 45 70

 

 

sozlukhaber1

Bu haber toplam 5861 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim