• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Yazar Okulu 20. Dönemi Prof. Dr. Mustafa İsen ile başladı

Yazar Okulu 20. Dönemi Prof. Dr. Mustafa İsen ile başladı
Türkiye Yazarlar Birliği bünyesinde 14 yıldır devam eden, 400’ün üzerinde mezunu bulunan Yazar Okulu – Yazarlığa Hazırlama Seminerleri’nin 20. dönemi Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, değerli ilim adamı Prof. Dr.

Prof. Dr. Mustafa İsen açılış dersinde; Hicabi Kırlangıç ve Mehmet Doğan gibi “Yazarlığın okulu olur mu?” diye sordu ve “Yazar Okulu”nun kelime anlamının çağrıştırdığı anlamıyla var olmadığını, öyle olsa idi İletişim ve Edebiyat mezunlarının yazar olması gerekeceğini ifade etti. Yazar olmak için belli bir tabana ve belli kurallar ve normlara da sahip olmak gerektiğini ifade eden İsen, bu tabanda neler olması gerektiğinin üzerinde durdu ve TYB’nin açtığı Yazar Okulu programının da bu noktalardaki eksiklikler için önemli bir katkı sunacağını söyledi.

Yazarlığın zor bir meslek olduğunu söyleyen İsen, “İyi bir yazar olmak için ülkenin bütün sorunları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bir ekonomi yazarı ya da siyaset yazarı kendi alanı dışındaki alanlarda da bilgi ve birikim sahibi olmalıdır ki büyük yazarların bu minval üzere olduklarını görüyoruz.” dedi. İyi bir yazar olabilmek için “çoklu okuma” diyebileceğimiz bir okumanın gerekli olduğunu belirten İsen, sadece bunun da yetmediğini aynı zamanda birkaç dile de sahip olmak gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin kurumlarındaki sıkıntının, herhangi bir mesele hakkında kendilerine mahsus bir bakışa sahip olmamalarından kaynaklandığını belirten İsen, “Mesela Türkiye’de 150’den fazla Türkoloji bölümü var, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi’nin bile kendine mahsus –ekol demeyelim ama- bir duruşlarının olması gerekirdi” dedi. “Kendine mahsus bakış açısı derken kastettiğim bir ideolojik nokta değildir.” diyen İsen, belli bir zemine sahip olmamız gerektiğinden bahsetti.

Türkiye’nin belli alanlarda dünya sıralamaları listesinde yükseklerde yer alırken “İnsani Gelişmişlik Sıralaması”nda iç açıcı bir sıralamaya sahip olmadığını belirten İsen, kültürel alanlarda da gelişmişlik düzeyimizi artırmamız gerektiğini ifade etti. “Dünyada kültürel faaliyetler, siyasî ve ekonomik gelişmeleri belirli bir mesafeden izler” diyen İsen, sözünü delillendirmek adına Osmanlı Kimliği’nin ancak İstanbul’un fethinden sonra oturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin yerel yönetimlerinin artık pek çok alt yapı çalışmasında önemli işler gerçekleştirdiğini ifade eden İsen, bundan sonra yerel yönetimlerin belli entelektüel muhitlerin ve STK’ların fikrî çabalarıyla katkı sunmasını mukabil üst yapı çalışmaları için de çalışma yapmaları gerektiği görüşünde olduğunu söyledi.

Yazar Okulu programında farklı dersler ve farklı hocaların olacağını belirten İsen, “buradan mezun olanlar belli bir ortak duruşa sahip olarak çıkmalı” diyerek, bir temennisini dile getirdi. Bir “medeniyet” inşa etmenin ancak her alanda bu şekilde belli bir bakış açısı sahibi olmakla sağlanabileceğini ifade etti. Merak duygusunun önemli olduğunu ifade eden İsen, burada merak ve gayretle bu işe soyunmak gerektiğinin altını çizdi.

Bu coğrafyanın imkânlarının genişliğine değinen İsen, el değmemiş, az kullanılmış fazlaca değerimizin olduğunu söyledi ve bunları kültürel faaliyetlerin her alanında (mesela sinema ve tiyatro gibi) kullanmamız gerektiğine dikkat çekti. Bundan sonra devlet-sanat ve devlet-kültür ilişkilerinin önemli olacağını belirten İsen, sivil inisiyatifler ve proje bazlı çalışmalarla bu ilişkinin yeni bir boyut kazanacağına dikkat çekti. Bu anlamda TYB gibi kurumlara ihtiyaç duyulacağını ifade eden İsen, Yazar Okulu’na başlayacak olanlara temennilerle konuşmasını tamamladı.

DSCF5303_800x600
DSCF5282_800x600
DSCF5285_800x619
DSCF5277_800x600
DSCF5278_800x600
DSCF5294_800x600
Bu haber toplam 3452 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim