• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yazarlardan D. Mehmed Doğan’a Vefa

Yazarlardan D. Mehmed Doğan’a Vefa
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş., Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref başkanı Mehmet Doğan'a vefa için "Kültüre Adanmış Bir Ömür: Mehmet Doğan" başlıklı program düzenledi.

Program kapsamında moderatörlüğünü TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın üstlendiği "Yazıya ve Yazarlığa Adanmış Bir Ömür: Mehmet Doğan" başlıklı panel, TYB İstanbul’un mekânı olan Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, D. Mehmed Doğan’ın kültür hayatımızın yapıtaşlarından olduğunu ifade ederek, “Kültürümüzü ve dolayısıyla dilimizi besleyen önemli kaynak eserler yazdı ve bize daima duruşu ile örnek teşkil etti. Onun izinde devam eden ve kurucusu olduğu Türkiye Yazarlar Birliği, bu coğrafyanın zeminine uygun kültür taşıyıcılığını başarı ile gerçekleştirmeye devam ediyor. Doğan’ı yeni nesillerle buluşturmak bizim için bir borçtur.” dedi.

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Rıdvan Duran, Doğan'ın 42 yıl boyunca 30 eseri ile genç nesillere ağabeylik yaptığını söyledi. Duran, Mehmet Doğan'ın Türkçeyi korumak adına mücadele verdiğini belirterek, "25 baskı yapan Büyük Türkçe Sözlüğü ile teşekkür ve dualarımızı zaten fazlasıyla hak ediyor. Kültürümüzü ve dilimize yaptığı fikirsel katkıları kurumlaştırma konusunda da eyleme geçiren ve TYB'yi kuran büyüğümüz, 2500'e yaklaşan üyesiyle bu coğrafyaya, topraklarımıza yerli ve millî koku, renk veren bir nesil yetişmesine vesile olduğu ayrıca saygıyı hak etmektedir." dedi.

Yazar Ali Ural da Mehmet Doğan'ın bir savaşçı olduğu yorumunda bulunarak, "İsminin başındaki 'D' harfi hangi kelimenin ilk basamağı olursa olsun bana 'Doğan' kelimesine işaret ediyor gibi gelir. Doğan'dır o Türk kültürünün semasında süzülen. Zira yalnız avlanmak için değil, düşmanlarını fark etmek için de keskin göze ihtiyaç vardır, bir doğan gözüne." ifadelerini kullandı.

Mehmet Doğan'ın bir Türk münevveri olduğunu dile getiren Ural, "Sözlüğünün girişinde belirttiği gibi 'Kelimeleri şu veya bu sebeple sözlük dışında bırakmayan, kullanılma ölçüsüne göre değerlendiren tariflerde resmi ideolojik tahrifatı ortadan kaldıran tavrıyla' bir kültür dirilişini müjdelemektedir çabası." değerlendirmesinde bulundu.

Devamı: http://haberkultur.net/HD6116_yazarlardan-d--mehmed-dogana-vefa.html

Bu haber toplam 1213 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim