• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Hocalı Katliamı

M. Çetin BAYDAR

Hocalı Katliamı’nın (26 Şubat 1992) 22. yıldönümünde acılar içinde  hatırladıklarım.

Biz Erzurumlular için Aras ırmağının ötede kalan ucu, bir efsane yumağıdır. Bu itibarla ne zaman toplanıp Azeri dünyasını konuşacak olsak bu dünyadaki güzelliklerle neşelerek, problemlerle hüzünlenerek dolup taşarız.

Nitekim bir zamanlar bizi bir araya getiren  zemin olan

Halıcılık Enstütüsü’ndeki “Sıtkıbey Konağı”nda (!) nice lezzetli ve muhabbetli sohbetler icra edildi. Ama bunlardan hiç biri Şuşa’lı Baba Bey ile onun aziz dostu Gulu Emmi’nin naklettikleri kadar bende derin iz bırakmadı.

Baba Bey ve Gulu Emmi, etli canlı  varlıkları ve anlattıkları ile bu efsane coğrafyamızın burnumuzun dibinde yaşayan bir gerçek olduğunu  bizlere öğrettiler.

Baba Bey bir Azeri sığınmacıydı. Rus ihtilali sırasında Azerbaycan’da kurulan milli hükümetin bakanlarından biri olduğunu ona derin bir saygı ile bağlı olan Gulu emmi, birer birer kulaklarımıza fısıldamıştı. Bu ikili hangi vesileyle sohbet halkamıza dahil olmuşlardı bu gün çıkaramıyorum. Ama sebep ne olursa olsun bu güzel insanlarla tanışmamız hayatımızın en güzel tesadüflerinden biriydi.

Düzgün kameti, heybetli sakalı ve derin bakışları ile Baba bey hiç konuşmadığı anlarda dahi çevresini etkiliyordu.  Onun bir istiklal savaşçısı olduğunu anlamak için birkaç cümlesini dinlemek, yahut üzerinde taşıdığı harp yaralarından geriye kalmış izleri görmek  yetiyordu. Ayrıca Baba Beyin şahsında bir Sünni Azeri’yi tanımış olmak da hoşumuza gidiyordu. Şuşa’nın dağlarından, Karabağın şadlık günlerinden bahsederken o hüzünlendikçe bizler de  hüzünleniyor, hiç tanımadığımız toprakların daussılası bizi çepeçevre kuşatıyordu. Aradan yıllar geçti Allah Azerbaycan’a gitmeyi nasip etti; aklımın bir köşesinde Baba bey hatırası olarak duran Şuşa, o tarihte Ermeni İstilacıların kanlı işgalini yaşıyordu. Şırvanşahlar Sarayının Bakü’deki kalıntıları arasında dolaşırken boynu bükük Şuşa’yı düşünüp, Baba Bey’e fatihalar gönderdiğimi hatırlıyorum.

26.02.2014

Bu yazı toplam 1527 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim