• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Kürtçe Eğitim Taleplerine Dikkat(!)

Önder SAATÇİ

Hükûmet bu meseleyle yüz yüze gelirken bütün bunları masaya yatırmış mıdır, bilemiyoruz. Ama politikanın, sonraki hamleleri da hesaplama sanatı olduğu düşünülürse böyle bir politikadan mahrum olduğumuz ortada. Yok eğer, Hükûmet bu meseleyi sadece gündemde tutarak muhataplarını oyalamayı düşünüyorsa o da çıkar yol değil. Çünkü etnik taleplerin ardı arkası kesilmiyor, elimizi verdikçe kolumuzu kaptırıyoruz. Kaldı ki Hükûmetin muhatapları sorunu çözmek için değil alevlendirmek için siyaset sahnesindeler.

Eğitim dili meselesine bir de kültür penceresinden bakmak lâzım. Bilinmelidir ki bir ülkenin resmî dili ve eğitim dili o ülkedeki hâkim kültür dilidir. Bugün Türkiye için bu dil Türkçedir. Türkçe bu noktaya  tarihin çetin şartlarından geçerek gelmiştir. Orhun Abideleri, Divan-ı Lûgat’i-Türk, Kutadgu Bilig, Dede Kokut Kitabı Türkçenin abide eserlerdir. Yunus Emre, Ali Şir Nevaî, Fuzulî, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl Türkçeye emek veren şairler ve yazarlardır. Bugün Türkçenin eğitim ve kültür dili olması bu zengin birikiminden kaynaklanır.

Gerek hükûmet gerek aydınlar meseleye yaklaşırken bunları da göz önünde bulundurmalıdır.

 

07.08.2013

Bu yazı toplam 1067 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim