• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Yazıyı inşa etmekle şehri inşa etmek benzeşiyor

Yazıyı inşa etmekle şehri inşa etmek benzeşiyor
Sakarya Bir Dünyanın Eşiğinde Platformu, kent ve kültür üzerine neler konuşabiliriz diyerek, Taraklı’da bir sempozyum gerçekleştirdi. Mustafa Uçurum sempozyumdan notlarını aktarıyor.

Şehir ve kültür, son zamanlarda üzerine en çok konuşulan kavramların başında geliyor. Şehirleşme, modern dünyaya ayak uydurarak şehirden kente doğru hızlı bir değişme insanları bu kavramlar üzerine daha fazla düşünmeye sevk ediyor. İnsanlar, modern olmanın cazibesine kendilerini ne kadar kaptırırsa kaptırsınlar, içlerinde çırpınıp duran eskiye özlem ve huzurun aslolduğu mekânlara duydukları bastırılamaz arzu çoğu zaman sözde kalsa da hiçbir zaman kendilerini terk etmiyor.

Hayatı bir kültür inceliğinde yaşamak, insanî değerleri gözeterek şehirler kurmak, insanın odak noktasında olduğu yaşam alanları oluşturmak artık en acil hayata geçirilmesi gereken önceliğimiz olmalı. Bir avuç dünyada yaşadığımızın farkındayız ama değerlerimiz bizden uzaklaştıkça şehirlerimiz kent, yaşamlarımız bir buhrana dönüşmeye devam ediyor.

Bir dünyanın eşiğinde şehir ve kültür

Şehirler inşa etmeyi kendine meslek edinmiş kişilerden, kurumlardan merkeze insanı, yaşam kültürünü almalarını beklemek beyhude bir bekleyiş olacaktır. Şükür ki gençler düşünüyor, tartışıyor, “ne yapabiliriz” diyerek yaşam sorununu çözüme kavuşturmak için dikkat çekici eylemlere öncülük ediyorlar. Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, oluşturdukları “Bir Dünyanın Eşiğinde Platformu” ile bu minvalde çalışmalar yapıyorlar.

Platform, kent ve kültür üzerine neler konuşabiliriz diyerek, Sakarya’nın en nadide köşelerinden olan ve ünü her gün biraz daha ülke geneline yayılan Taraklı’da 26-27 Ağustos tarihlerinde geniş kapsamlı ve katılımlı bir sempozyum gerçekleştirdi. Konuşmacılarının Cemil Meriç Lisesi mensuplarının oluşturduğu programda açılış konuşmasını Sakarya Üniversitesi’nden Besim F. Dellaloğlugerçekleştirdi. Delalloğlu, genel hatlarıyla şehir ve kültürün yaşadığımız çağdaki karşılığından bahsetti. Büyüyen şehirler ve yiten insan yanımızdan örnekler veren Dellaloğlu, insanî değerlerin ön planda olduğu şehirler ve yaşamlar bizi kurtaracaktır sonucuna ulaşan tespitlerle konuşmasını sonlandırdı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21365/yaziyi-insa-etmekle-sehri-insa-etmek-benzesiyor.html

Bu haber toplam 823 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim