• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Açıldı

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Açıldı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı İstiklal Marşı’nın okuması ile başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmalarında kürsüye ilk gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehirlerin de bir ruhu olduğuna işaret ederek Kahramanmaraş’ın da İstanbul, Kudüs, Şam gibi bir ruhu olduğunu ifade etti.

Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Rasim Özdenören Bey diyor ki; “İnsanın yolu Maraş’tan tesadüfen geçmez. İnsan, Maraş’a azmederek gider.” der.

Bu güzel şehrimizin ruhunda Anadolu’nun ruhundan süzülen bir terkip var. Maraş; İstiklal Madalyalı şehrimizdir.

Arif Nihat ASYA şiirinde; “Maraş Türkiye’nin kalem kaşıdır / Maraş Türkiye’nin köşe taşıdır / Maraş tarihleri inşa ettiren / Koca Sinanların ustabaşıdır” diye tarif eder.

Maraş; Karacaoğlan’ın “bizim illeri”dir.

Sezai Karakoç’un “yüreğinin ateş aldığı” yerdir.

Usta Nuri Pakdil’in “düş çoğalttığı” yerdir.

Ashab-ı Kehf’in yurdudur.

Sümbülzade Vehbi Efendilerin, Saçaklızadelerin, Karacaoğlanların, Hafız Ali Efendi’nin, Şeyh Ali Sezai Efendi Necip Fazıl Kısaküreklerin, Aşık Mahsunilerin, Bahaettin Karakoçların, Abdurrahim Karakoçların, Aşık Yenerlerin, Yedi Güzel Adamların yurdudur.

Şiirin ve Edebiyatın başkenti, şairlerin memleketidir.

Maraş’ımız çok eski tarihi bir kent olarak birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, çok önemli olaylara tanıklık etmiştir.

Evliya Çelebi’nin deyimiyle;

“Şehr-i Maraş’ı Atiktir. Vilayeti kadimdir.”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin, çok takdir edilen, 30’a yakın uluslararası sempozyumun altında imzası bulunmaktadır. “Cahit Zarifoğlu Sempozyumu”, “Uluslararası Maraşîzâde Ahmed Kuddûsî ve Kadirîlik Sempozyumu”, “Milli Mücadele’de Maraş Sempozyumu”, “Selçuklu Döneminde Maraş”, “Antik Çağ Döneminde Maraş”, “Sünbülzade Vehbi Efendi Sempozyumu”, “İslam ve Model İnsan Sempozyumu”, “Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı Sempozyumu”, “Kırk Yılın Hikayesi Sempozyumu” geçen yıl gurur duyduğumuz çalışmalardan biri oldu. Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş’ın tarih, edebiyat, kültür, el sanatları ve sporu gibi çeşitli dallarda yaptığı sempozyumlarda sunulan tebliğleri de kitaplaştırdı.

Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Akif İnan, Nuri Pakdil gibi Kahramanmaraşlı şair ve yazarlarımızın belgesel filmlerini yaptık.

Yine ilimizde 25’ten fazla kütüphaneyi hizmete açarak öğrencilerimizin ders çalışmalarına, gençlerimizin ve insanlarımızın kitap okumalarına vesile olduk.

Sizlerle Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olan Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesinin açılışı dolayısıyla bir araya gelmekten duyduğum mutluluğu belirtmeliyim.

Kahramanmaraş yüzyıllardır her dönem kültür, sanat ve edebiyatla iç içe olan medeniyetlere beşiklik etmiştir. Asur, Selçuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı dönemlerinde aşıkların ve şairlerin merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde de Kahramanmaraş’ın edebiyatla olan yakın ilişkisi devam etmiş ve her biri Türk edebiyat ve düşünce tarihinde önemli etkiler bırakmış onlarca edebiyatçı yetişmiştir. “Kahramanmaraş ekolü” diye adlandırılan başta Nuri PAKDİL olmak üzere Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Ali Kutluay ve Cahit Zarifoğlu’nun Maraş merkezli başlayan ve sonraki yıllarda devam eden birliktelikleri Hamle, Edebiyat ve Mavera gibi Türk edebiyatının unutulmaz dergilerini ortaya çıkarmış ve bu isimler üzerinden bir neslin yetişmesini sağlamıştır” diye konuştu.

Devamı: https://kahramanmaras.bel.tr/haber/2019/03/06/yedi-guzel-adam-edebiyat-muzesi-acildi

yedi_guzel_11.jpegyedi_guzel_13.jpeg

yedi_guzel_9.jpeg

Bu haber toplam 1637 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim