• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Yemen'den İstanbul'a kahvenin hikâyesi

Yemen'den İstanbul'a kahvenin hikâyesi
Türk kahve kültürü ve geleneği Topkapı Sarayı Müzesi'nde açılan bir sergiye konu oldu. Bir Taşım Keyif adlı sergi, Yemen'den İstanbul'a uzanan 500 yıllık öykünün kapılarını aralıyor.

Kahvenin 500 yıllık öyküsü, "Bir Taşım Keyif” sergisiyle gözler önüne seriliyor. Türk kahvesinin yapımından sunumuna kadar tüm aşamaların bir seromoniyle yer aldığı sergi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği'nin ortak ürünü.
40 yıl hatırı olan kahve, Osmanlı toplumunun ikram kültüründeki vazgeçilmez yerini 16. yüzyılda edindi. Tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği olan Türk kahvesinin serüveni, 1517 yılında Yemen valisi Özdemir Paşa'nın lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirmesiyle başladı.
Yeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale’de açılan ve tüm şehre yayılan kahvehaneler, halkı kahveyle tanıştırdı. Saray mutfağında ve evlerde de hızla yerini alan kahve, itibarlı dostlar arasında ikram edilmeye başlandı.
Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlarla, gerek Osmanlı elçileriyle, Türk kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'ya, oradan da tüm dünyaya yayıldı. 2013 yılı itibariyle de, Türk kahvesi kültürü ve geleneği, UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne alındı.
Bir Taşım Kahve sergisinde, bu serüvene tanıklık eden kahve takımlarından buhurdanlara, güğümlerden cezvelere, kahvenin oluşturduğu ikram kültürüne ait yüzlerce sanat eseri yer alıyor.
Kahve kültürünün tüm öğeleri sergide
Serginin küratörü Ersu Pekin, Türk kahve kültürü ve sergi ile alakalı şu ifadeleri kullandı: “Bir bitki olan kahveden nasıl bir kültür yaratıldığı, bu serginin esas anlattığıdır. 16.yüzyıldan başlayıp, günümüze, 21. yüzyıla gelen uzun sayılabilecek süre içerisinde özellikle kahve nasıl bir kültür oluşturdu? Sergimiz bunu anlatıyor.”
16. yüzyıldan 21. yüzyıla değişen formlarıyla sergilenen 350 fincan, tarih meraklılarının beğenisine sunuluyor. İyi pişirilmiş lezzetli bir kahvenin keyfine ancak güzel bir fincanla varılabilirdi. Osmanlı da bu zarafetin peşine düştü, seramik ve porselen olmak üzere çok sayıda fincan üretti.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19826/yemenden-istanbula-kahvenin-hikyesi-video.html

Bu haber toplam 845 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim