• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Yemen'in Tarihini, Kültürünü Yok Edecekler!

Yemen'in Tarihini, Kültürünü Yok Edecekler!
Yemen sadece kahveden yahut türküsü yakılan bir coğrafyadan ibaret değil. 400 yıl Osmanlı idaresinde kalan Yemen’de Çanakkale’den bile daha fazla şehit verildi. 1918’de İngilizlerin hakim olduğu Yemen’de bugün, tarihi eserler savaş tehdidi altında.

Yemen sadece kahveden yahut türküsü yakılan bir coğrafyadan ibaret değil. 400 yıl Osmanlı idaresinde kalan Yemen’de Çanakkale’den bile daha fazla şehit verildi. 1918’de İngilizlerin hakim olduğu Yemen’de bugün, tarihi eserler savaş tehdidi altında.

Yemen’de yaşanan şiddet olayları ve siyasi belirsizliğin getirdiği ilgisizlik kurbanı olan tarihi eserler, ‘’Kararlılık Fırtınası’’ operasyonu ile yeniden gündemde. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan binlerce yıllık binaların, savaşta zarar görebileceği belirtiliyor. Libya, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan kültür tahribatının, Yemen’de de yaşanması endişeleri dile getirilirken, 2 bin 500 yıllık geçmişe sahip, dünyanın ilk çok katlı binalarının yer aldığı tarihi Bab’ül Yemen şehri, Osmanlı eserleri ve İslam’ın ilkleri olma özelliği taşıyan camilerin, tehdit altında olduğu ifade ediliyor.

Klasik Yemen mimarisinin temelini oluşturan ‘’kerpiç gökdelenler’’, 400 yıllık Osmanlı hakimiyeti sırasında, üzerindeki Osmanlı eklemeleri ve ‘’orjinal’’ görünümüyle bugün halen varlığını koruyor. Yemen mimarisinin olmazsa olmazı ‘’kameriyelerle’’ süslü küçük pencereli eserler, Osmanlı mimarisindeki cumba ve ahşap pencere pervazları ile modern mimari içinde adeta ‘’zamanın durduğu’’ izlenimini veriyor.

İslam mimarisinin en eski yapılarının yer aldığı eski Sana şehri Osmanlı camileri ve ‘’İslam’ın 3’üncü mescidi’’ olma özelliğini taşıyan Cami’ül Kebir (Ulu cami) gibi yapılarla da dikkati çekiyor. Hicretin 6’ncı yılında İslam’ı yaymak için dünyanın farklı bölgelerine dağılan sahabelerden Vabr Bin Yuhannas El-Huzai’nin yaptığı Cami’ül Kebir’in kıble tayininin Hazret-i Muhammed tarafından yapıldığı biliniyor.

Yine Hz. Ali’nin inşa ettiği Mescid’ül Ali, 100 yıllık Osmanlı camisi ‘’Bekiriye’’, Kabe’yi yıkmak isteyen Ebrehe’nin kilisesinin bulunduğu alan, Osmanlı kışlaları, Osmanlı zamanında inşa edilen askeri karargahlar ve hamamlar da bölgede bulunan önemli tarihi eserler arasında yer alıyor. 

Devamı için: http://kulturgundemi.com/gundem/yemenin-tarihini-kulturunu-yok-edecekler-haber-12575

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim