• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yeni misafirleri için mütevazı bir Kütahya rehberi

Yeni misafirleri için mütevazı bir Kütahya rehberi
Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik. Kütahya'ya dair sorularımızı Sevil Dağcı yanıtladı.

Yeni bir eğitim öğretim sezonu daha açıldı Eylül ayı ile birlikte. Çiçeği burnunda üniversiteliler, kazandıkları üniversilerin bulundukları şehrin sokaklarını aşındırmaya başladı.

Dünya Bizim Ansiklopedisi'nde yer alan şehir maddeleri ve “Üniversite Rehberi” başlığı altında, özellikle genç arkadaşlarımıza yönelik rehber niteliğinde yazılar çıktı/ çıkıyor, söyleşiler yapıldı/ yapılıyor. Bu kez Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, 'rehber' niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik.

Kütahya'yadair sorularımızı Sevil Dağcı yanıtladı.

Özellikle üniversiteye yeni başlayan kardeşlerimize şehrinizi birkaç cümleyle anlatın desek, neler dersiniz?

Kütahya’yı nasıl tanımlarsınız sorusu, beni geçen sene üniversitede aldığım “Şehir ve Değer” derslerine götürdü. Kütahya İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli Hocamın derste yaptığı “Kütahya ilim ve irfan şehridir” tanımı aklıma geldi.

Bu şehirde doğup büyümeme rağmen, farkına varmadığım pek çok mekânı bu ders sayesinde yeniden keşfettim. Allah cc. vesîle olanlardan razı olsun. İnsan çoğu zaman içinde bulunduğu güzelliklerin farkına varamıyor; bizler maalesef, ecdadımızın hatıralarına sahip çıkamıyoruz. İşte bu sebepten şehirde yaşayan değil, şehri yaşayan olmak gerek. Şehri tanımak ve yeniden tanımlamak gerek...

Benim gözümde bir çınardır Kütahya, sağlam köklerle toprağa tutunmuş, vakur bir Mevlevi edasıyla dallarını semaya uzatmış. Gölgesinde sayısız medeniyetler mesken tutmuş, tarihin gidişatına yön veren devletlere beşik olmuş. Çınarın ihtişamını, görkemli duruşunu, başını yukarı kaldırıp gökyüzüne bakmayanların göremeyeceği gibi, şehre sığ bakanlar, tarihi zenginliğini, doğal güzelliğini, mânevi atmosferini, ilim geleneğini idrak edemez. Ancak çocuk saflığı, heyecanı ve merakıyla, yaşlı çınarın dallarında gezintiye çıkanlar, şehrin gerçek yüzünü görebilir. 

Ağacın dalındaki, bülbülyuvasından farksızdırDönenler… Bülbüllerin terennüm ettiği aşk nağmelerinin sesi, Dönenler Mevlevihanesi'nin duvarlarında hâlâ yankılanıyordur. Bülbüllerin feryadını, kulak verenler değil, gönül verenler duyar ancak... Germiyan Sokağı’ndaki tarihi konakların arasında, heybetle dolaşan Kütahya efelerinin atlarının ayak sesleri sizi ürkütebilir. Arnavut kaldırımlı taş sokaklara sarkmış ahşap işlemeli cumbalarda, hanımefendilerin yaptığı muhabbete kulak misafiri oluverirsiniz. Çınar ağacının en yüksek dalına konmuş serçe misali, Hisar'dan, Hıdırlık Tepesi'nden şehri temaşa edebilirsiniz. Gürül gürül kaynak sularının aktığı tarihi çeşmelerin başında, türkülerimize konu olmuş aşk hikâyelerinin başkahramanı siz olursunuz.

Şehre bu gözle bakan öğrenciler, Kütahya’nın mistik atmosferinden etkileneceklerdir.

Kütahyalı olduğum için biraz duygusal yaklaştım konuya ama öğrencilerin merak ettiği konulara da değinmek isterim. Kütahya, huzurlu, güvenli, trafik sorunu olmayan, yaşaması kolay bir şehir. Kış mevsimi çetin yaşansa da yazları klima kullanma ihtiyacı duymayacağınız sayılı illerden biri. Bulunduğu coğrafi konum, büyük şehirlere ulaşımı kolaylaştırıyor. Altıntaş Havaalanı şehre çok yakın ve uçakla İstanbul’a yarım saatte ulaşabilme imkânı sağlıyor. Şehrin en uzak yerinden bile aktarmasız olarak tek vasıtayla üniversiteye gidebilirsiniz. Öğrencilerin maddi imkânlarına uygun çok sayıda öğrenci yurdu, pansiyon vb. bulunurken, çeşitli büyüklükte daire kirama imkânı da mevcut.

Gençler şehrinizde ilk olarak "olmazsa olmaz" dediğiniz neler yapmalı? Nereleri ziyaret etmeli? Özellikle şehrinizin bir anlamda koruyucusu manevi büyükler kimlerdir, kabirleri hangi semttedir? 

Kütahya’ya yeni gelen gençler, mutlaka Kütahya Kalesi'ne ve Hıdırlık Tepesi'ne çıkmalı, semaverde demlenmiş çaylarını yudumlarken şehri kuş bakışı seyretmeli. İmâmüddin Hezar Dinâr’ın yaptırdığı Selçuklu dönemine ait mescidi ziyaret etmeliler. Germiyan Sokağı'nda dolaşıp, tarihi konaklarda yöresel yemekleri tadabilirler. Sokağın devamında türbesi bulunan, halkın “Kara Donlu” lakabıyla bildiği, Ahterî Muslihiddin Mustafa Efendi’nin kabrini ziyaret edip, yine aynı güzergâhtaki Sakahane’yi, yanındaki Saadettin Camii'ni, hemen karşısında bulunan tarihi bedestenleri görmelerini tavsiye ederim. Kânûnî Sultan Süleyman zamanına ait olan ve aslına uyarlanarak yeniden yapılan Rüstem Paşa Medresesi, tarihi Balıklı HamamıBalıklı Tekkesive haziresindeki kabristan, hemen alt sokağında bulunan Şeyh Salih Efendi Türbesi, ziyaret edilmeye değer yerlerdir.

Balıklı Caddesi boyunca ilerlediklerinde yol mevlevî derviş heykelinin bulunduğu meydana çıkar, bu meydan üzerinde Ulu Cami ve Dönenler Mevlevîhanesibulunmaktadır. Ulu Cami ve Dönenler Mevlevihanesi'nin hazirelerinde önemli şahsiyetlerin kabirleri vardır. Ayrıca mevlevîhanenin içinde Ergun Çelebi Hz.’nin kabrini ziyaret edip, semâhânenin ortasında bulunan kuyudan su içebilirler.

Ulu Cami’nin hemen yanında Arkeoloji Müzesi, diğer adı ile Vâcidiye Medresesi’nde sergilenen tarihi eserler çok eski çağlara aittir. Macar EviÇini Müzesi ve Evliya Çelebi’nin doğduğu ev görülmeye değer müzelerdir.

Ulu Cami'den İshak Fakih Camii yönünde ilerlediklerinde, Paşam Sultan Türbesi'ne ulaşabilirler. Şehir merkezinde bulunan Meydan Camii'ni, Ali Paşa Camii'ni, Karagöz Ahmet Paşa Camii'ni, Yeşil Cami'yi, Lala Hüseyin Paşa Camii'ni, Çinili Cami'yive daha pek çok tarihi camiyi ziyaret edebilirler.

Kütahya’nın manevi büyüklerinden Meydan Mahallesi Musalla Mezarlığı'nda türbesi bulunanSun’ullâh-ı Gaybî Hz.’ni, Yeni Mahallede Fatma Ana’yı, Dumlupınar köyünde Hekim Sinan'ı (Şair Şeyhî), Domaniç ilçesi Çarşamba köyünde, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi'nin annesiHayme Ana’yı unutmamalılar. Domaniç’e gidince Hayme Ana’nın, torunu Osman Gazi’yi avutmak için dallarına salıncak kurduğu rivayet edilen Mızık Çamı’nı da görmeden gelmek olmaz.

Tabi Kütahya’ya gelip de ünlü markaların indirimli seramik ürünlerinden, benzersiz Kütahya çinilerinden hediye almadan eli boş dönülmez.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21646/yeni-misafirleri-icin-mutevazi-bir-kutahya-rehberi.html

Bu haber toplam 1591 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim