• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Yeni misafirleri için mütevazı bir Tokat rehberi

Yeni misafirleri için mütevazı bir Tokat rehberi
Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, “rehber” niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik. Tokat'a dair sorularımızı Mustafa Uçurum yanıtladı.

Yeni bir eğitim öğretim sezonu daha açıldı Eylül ayı ile birlikte. Çiçeği burnunda üniversiteliler, kazandıkları üniversilerin bulundukları şehrin sokaklarını aşındırmaya başladı.

Dünya Bizim Ansiklopedisi'nde yer alan şehir maddeleri ve “Üniversite Rehberi” başlığı altında, özellikle genç arkadaşlarımıza yönelik rehber niteliğinde yazılar çıktı/ çıkıyor, söyleşiler yapıldı/ yapılıyor. Bu kez Dünya Bizim yazarlarıyla, bulundukları şehirlere dönük küçük çaplı, “rehber” niteliğinde bir dizi söyleşi yapalım dedik.

Tokat'a dair sorularımızı Mustafa Uçurum yanıtladı.

Özellikle üniversiteye yeni başlayan kardeşlerimize şehrinizi birkaç cümleyle anlatın desek, neler dersiniz?

Huzurunu tarihin birçok döneminden, serinliğini Karadeniz’den, bereketini Yeşilırmak’tan alan bir şehir Tokat. Yeşilin ve doğallığın bölgedeki en nadide temsilcisi Tokat desek yeridir. Bu şehirde yaşarken kendinizi bir geçmiş zaman şehrinde hissediyorsunuz. Sokaklar, caddeler, şehrin hakimi kale, bu şehre gelen herkesi büyük bir tebessümle karşılıyor.

Gençler şehrinizde ilk olarak "olmazsa olmaz" dediğiniz neler yapmalı? Nereleri ziyaret etmeli? Özellikle şehrinizin bir anlamda koruyucusu manevi büyükler kimlerdir, kabirleri hangi semttedir?

Anadolu’nun ilk camisi Tokat’ta. Türklere Anadolu’nun kapısı açılınca Tokat’a 1073 yılında gelen Danişmend Ahmet Gazi, 1080-1090 yılları arasında Tokat’ta Garipler Camii’ni yaptırmıştır. Buradan başlanabilir Tokat’ı tanımaya.

Mevlana, Tokat için, “Tokat’a gitmek gerek. İklimi ve insanları mutedildir.” demiştir. Tokat’taMevlevihane de ziyaret edilecek önemli yerler arasındadır.

Evliya Çelebi’nin deyimiyle, âlimler konağı, fazıllar yurdu, şairler yatağı Tokat. Birçok şeyhülislam yetiştirmiş bu şehir. Molla Hüsrev,Mustafa SabriMolla Lütfiİbn-i Kemal bu isimlerin bazıları.

Evliyalar şehri denecek bir şehirdir Tokat. Behzât-ı VeliSümbül BabaAbdulmecid Şirvani,Mustafa KuddusiSeyyid Ömer Efendi gibi birçok isim var Tokat’ta yetişen. Behzât-ı Veli’nin mezarı Behzat Caddesi’nde bulunan Behzat Camii’nin bahçesindedir. Seyyid Ömer Efendi’nin türbesi Sulusaray ilçesine bağlı Dutluca’da bulunmakta. Hacı Bektaş Veli’nin halifesi olduğu bilinen Sümbül Baba’nın zaviyesi Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda bulunmaktadır.

Şehrinizde gezilmesi görülmesi gereken tarihi ve/veya doğal güzellikleriyle ünlü yerler nereler?

Şehrin merkezinde bulunan Taşhan, bir Osmanlı eseri. Görkemli yapısıyla, ferah görüntüsüyle halen şehrin en gözde mekânı. Giriş kapısından başlayan ferahlık, Taşhan’ın ortasında bulunan havuzun şırıltısıyla aynı zamanda ruha dinginlik de katıyor. Zamana direnen birçok el sanatına ev sahipliği yapan Taşhan, yazmacılarla ve bakır ustalarıyla ayrı bir güzelliğin tabloya dönüşmüş hali gibidir.

Şehrin en hakim noktasındaki kale, 5. ya da 6. yüzyıldan bu yana şehri temaşa eylemekte. Şehrin neresinde olunursa olunsun kale daima görünür. Adete şehrin gözü kulağı gibidirTokat kalesi.

Şehrin merkez camisi, bir Osmanlı eseri:Alipaşa Camii. Şanlı geçmişine ve yaşayan konumuna yakışır ilgi Alipaşa Camii'nde halen devam ediyor.

Sulusokak’ta tarihi Tokat evleri, neredeyse şehir merkezindeki her mahallede bulunan tarihi camileri ve yapıları gezip görülecek yerler arasında.

Tokat, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hepsinden eşsiz eserler barındıran bir şehir. Sadece şehir merkezi olarak değil, ilçeleriyle de tarihin yaşayan yüzü Tokat’ta halen kendini hissettirmekte. Danişmendliler’in başkenti Niksar, insanlık tarihinin ilk kurulan şehirlerinden SulusarayZile’deki M.Ö. 3000 yıllarına ait Maşat Höyük, İpek Yolu’nun en canlı tanığı Pazar ilçesindeki Mahperi Hatun Kervansarayı bu tanıklardan sadece birkaçı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/konusakonusa/21456/yeni-misafirleri-icin-mutevazi-bir-tokat-rehberi.html

Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim