• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Yeni Soğuk Savaş bu sefer Avrupa’yı dondurabilir

Yeni Soğuk Savaş bu sefer Avrupa’yı dondurabilir
Batılı ülkeler, Rusya’ya hali hazırda birçok alanda yaptırım uyguluyor, bunlara diplomatik yaptırım da eklenmiş oldu. Batı bunları yaparken, Rusya’nın elinde hangi kozlar var diye bakıldığında ise göze ilk olarak doğalgaz ticareti çarpıyor.
Osman Hulusi Boyraz - Londra
 
Rusya ile batı arasında adı konulmamış bir savaşa doğru hızlı adımlarla gidiliyor. Sovyetler Birliği döneminde Batı ile Rusya arasındaki çekişme ve bu anlamdaki silahlanma yarışı Soğuk Savaş olarak adlandırılmıştı. Rusya bunu kendi cephesinden, daha çok ‘batının Rusya’ya karşı yürüttüğü düşmanlık’ olarak algılamış ve politikalarını da bu çerçeveden oluşturmaya devam etmişti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Soğuk Savaş, yerini karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine ve Rusya’nın kısmi olarak dünya sistemine adapte olmasına yol açmıştı. Rusya bu yeni durumla birlikte oluşan boşluklardan birini çok iyi kullanmış ve batısında olan neredeyse tüm Avrupa ülkelerine doğalgaz satmaya başlamıştı. Bu gaz ihracatı hem ‘’bankrupt’’ olmuş Rusya ekonomisinin ayağa kalkmasına katkıda bulunacaktı hem de Rusya’nın batıya karşı elinde büyük bir koz olarak duracaktı. Nitekim bugüne kadar Rusya henüz tam anlamıyla elindeki bu kozu hiç masaya sürmedi. Ukrayna’da kısmi olarak doğalgaz kartının ucunu gösterdi ancak orada iç-özel bir durum olarak kabul edildi ve üstüne gidilmedi. Bu süre zarfında ise Rusya varolan doğalgaz boru hatlarının üstüne batıya uzanan yeni hatların inşasına girişti.
 
SOĞUK SAVAŞ YENİDEN HORTLUYOR
 
Bugüne gelindiğinde; Rusya ile batı arasında üzerine sünger çekilen Soğuk Savaş yeniden hortlamaya başladı. Bunun ilk sinyali Ukrayna’da verildi. Ukrayna’da meydana gelen sokak olayları sonucunda Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç, AB yanlısı Yulia Timoşenko taraftarları tarafından devrildi ve ülkeden kaçıp Moskova’ya sığındı. Ancak AB’nin bu ‘zafer’i sadece bir buçuk gün sürebildi, çünkü Rusya ivedilikle Kırım’ı işgal etti. Sonrasında ise Kırım’ı ilhak etti. Bununla da yetinmeyip Ukrayna’nın doğusundaki Rus nüfusunun ağırlıklı olduğu bölgeye gözünü dikti. Donbass olarak adlandırılan bu bölgedeki kentlerde Rusya tarafından silahlandırılan milisler bölgede yeterince karışıklığa neden oldu. Bu paramiliter gruplara Rusya’nın gönderdiği askerler de eklenince sadece Kırım değil, Ukrayna’nın doğusunun da Rusya’nın eline geçmesi riski iyiden iyiye belirdi. Aylarca süren çatışmalar ve patlamaların ardından Ukrayna hükümeti bölgede zorla da olsa kontrolü sağladı ancak Kırım çoktan elden çıkmış oldu. Batı ise buna karşılık Rusya’ya birtakım yaptırımlar uygulamaya başladı. ABD’deki Obama yönetiminin yanı sıra tüm AB ülkelerinin de katıldığı yaptırımlar hem ekonomik hem de askeri alanları kapsıyor ve Rusya’nın birçok şirketine uygulanıyordu. Yaptırımlar zaten zorda olan Rusya ekonomisini iyice zora sokmuştu ancak Putin başladığını bitirmekte kararlı görünüyordu o yüzden de herhangi bir geri adım atmadı. Batılı ülkeler, aradan üç yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala Rusya’ya karşı yeni bir takım yaptırımları uygulamaya sokuyor ancak bu, Rusya için alışılagilmiş bir durum halini aldı ve Putin’in politikalarına fazla bir etki yapmıyor.
Bu haber toplam 790 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim