• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Yeni yönetim sistemine sendikalar hazır(lıklı) mı?

Yeni yönetim sistemine sendikalar hazır(lıklı) mı?
Tarkan Zengin - Çalışma Hayatı Uzmanı

Türkiye 16 Nisan’da yapılan halkoylamasıyla Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet demişti. Halkoylamasına sunulan birçok yenilik 2019 itibariyle yürürlüğe girecek. Yeni sistemden beklenen olumlu değişimlerin olması için şimdiden hazırlıkların yapılması gerekir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi uyum yasaları çalışmalarında ‘yürütmenin yapılandırılması ve kamu reformu’ çalışmaları sendikalar ve kamu çalışanları açısından son derece önemlidir. Yeni döneme hazırlık sadece hükümetin görevi olmamalıdır. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütleri de aktif rol almalıdır. Yapılacak düzenlemelerin toplum hayatında ve devlet yönetiminde beklenen olumlu sonuçları ortaya çıkarması için sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların ve meslek örgütlerinin önerileri hayatı öneme sahiptir. Süreçte ilgili kuruluşların aktif olması kadar Hükümetin de ilgili kuruluşların görüş ve önerilerini dikkate alması da önemlidir. İlgili kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınmadan yapılan çalışmalar her seferinde yeniden değişiklik yapılmasına neden oluyor.

AK PARTİ UYUM KOMİSYONLARI KURDU

AK Parti genel merkezi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum çalışmalarını yapacak 5 komisyon oluşturdu. Bu komisyonlar marifetiyle hazırlanacak metinler yeni yapıyı belirleyecek. AK Parti’nin kurduğu 5 uyum komisyonunun isimleri ve başkanları şu şekilde belirlendi. Ekonomik Kurumların Yeniden Yapılandırılması Komisyonu Başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılandırılması Komisyonu Başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Seçim Mevzuatının Yeni Sistemi Göre Yapılanması Komisyonu Başkanlığına Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, TBMM İçtüzüğü Komisyonu Başkanlığına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Yürütmenin Yapılandırılması ve Kamu Reformu Komisyonu Başkanlığına ise eski bakan Efkan Ala, getirildi. “Yürütmenin Yapılandırılması ve Kamu Reformu Komisyonu” diğer düzenlemelerin yanı sıra kamu çalışanlarıyla ilgili olan düzenlemeleri yapacak. Bu çerçevede Hükümet yeni döneme hazırlık yaparken işçi ve memur sendikaları ve konfederasyonlarının yeni döneme ilişkin hazırlık yapmaları zorunludur. 

Devamı: https://www.yenisafak.com/hayat/yeni-yonetim-sistemine-sendikalar-hazirlikli-mi-3178981

Bu haber toplam 805 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim