• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Yıldıray Oğur'dan: Silvan Mücadele gazetesi yazıyor…

Yıldıray Oğur'dan: Silvan Mücadele gazetesi yazıyor…
Yaşar Parlak Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet gazetelerinde çalışmış Silvanlı bir gazeteciydi.
 1988’den beri Silvan Mücadele gazetesini çıkarıyordu. Bölgedeki fail-i meçhullerle ilgili bir kitap yazmasından 3 ay sonra 18 Ağustos 2004 günü bir cami avlusunda öldürüldüğünde ise sadece 48 yaşındaydı.
Silvan Mücadele gazetesini şimdi oğlu Ferhat Parlak çıkarıyor. Gazete HDP çizgisinde yayın yapıyor.
Bu uzun girişin sebebi az sonra anlatılacak Silvan’da aslında ne oldu hikâyesindeki birincil kaynağımızı yakından tanımak.
Herhalde “Silvan’da ne olduğunu” 1988’den beri ilçede çıkan yerel bir gazetenin sahibi aileden bir gazeteciden daha doğru kimse anlatamaz.
Gelin Silvan’da olan biteni gün gün Silvan Mücadele gazetesinin haberlerinden okuyalım:
 
12 Ağustos 2015
 
“Silvan’da yüzleri kapalı, elleri silahlı bir grup YDG-H üyeleri, üç mahallede yolu trafiğe kapatıp eylem yaptı.
Ellerinde uzun namlulu silahlarla dolaşan onlarca eylemci Selahattin Mahallesi, Tekel Mahallesi ve Mescit Mahallelerinde bütün yolları araçlarla kapatıp eylem yaptılar. Polisin giremediği mahallelerde eylemciler sivil halkın evlerine girmelerini istedi. Polise ait helikopterin üç mahalle üzerinde tur attığı görüldü. Eylemlerde sık sık silah ve ses bombası seslerinin geldiği duyuldu. Akşam saat 22.00 sıralarında başlayan eylemler an itibariyle devam ediyor.”
 
13 Ağustos 2015
Bir grup eylemci, Silvan’daki mahallelerde barikatlar kurup polise silahlı ve roketatarlı saldırıda bulundu.
Kendilerine Halk Savunma Birliği (HSB) adını veren bir grup eylemci, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve Silopi ile Cizre’deki sivil katliama karşı Silvan'ın birçok yerinde barikat kurdu. Selahattin, Tekel ve Mescit mahallelerinde barikatlar kuran eylemciler, cadde ve sokak aralarında hendek kazmaya başladı. Olay yerine gelen polis ile eylemciler arasında başlayan çatışmada uzun namlulu silah ve roketatar kullanıldı. Yaşanan çatışmada Akrep tipi zırhlı aracın tekerleklerinin patlatıldığı öğrenildi. Polisin orantısız ve gelişigüzel gaz kullandığı olaylarda gaz bombaları mahalle sakinlerinin balkon ve damlarına atıldığı bildirildi. Akşam saat 22.00 sıralarında başlayan olayların geceli gündüzlü devam edeceği öğrenildi. Ölü ve yaralıların olmadığı eylemde olaylar hâlâ devam ediyor.
 
13 Ağustos 2015
Silvan’ın birçok mahallesinde kazılan hendek ve oluşturulan barikatların önlerine C4 patlayıcı döşendi.  Silvan ilçesinin birçok mahallesinde kurulan barikat ve kazılan hendeklerin önüne uzaktan kumandalı mayın ve C4 patlayıcılar yerleştirildi. Barikat ve hendeklerle kapatılan yollara banyo kazanı arasına yerleştirilip güçlendirilmiş C4 patlayıcılar yerleştirildiği görüldü.”
 
13 Ağustos 2015
Silvan’da dün (12 Ağustos) başlayan olaylar ilçenin dört mahallesine yayılırken Tekel Camii’nin hoparlöründe süreçle ilgili propaganda yapıldı.
Dün akşam saat 22.00 sıralarında başlayan olaylar Silvan’ın dört mahallesine yayıldı. Mahallelere giriş ve çıkış yapılamazken olaylar gündüz vakti de devam etti.  Halkın destek verdiği eylemlerde Tekel Mahallesi Camii’nin hoparlöründen süreçle ilgili Kürtçe propaganda yapıldı. Yüzleri kapalı ve elleri silahlı olan kendilerine Halk Savunma Birliği adına veren grup, sabah saatlerinden itibaren eylemlerine devam ettikleri görüldü. Selahattin, Tekel, Mescit ve Konak Mahalleleri üzerinden uçuş yapan polis helikopteri ara ara alçak uçuş yaptığı görüldü. Eylemcilerin kurdukları barikatlardan dolayı polis mahallelere giremiyor. Ara ara silahlı çatışma seslerinin geldiği duyuluyor. Saat 15.40 sıralarında Azizoğlu Caddesi’nde silahlı çatışma başladı. Olaylardan dolayı birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Halk evlerine çekilirken şehir sessizliğe büründü.”
Bu haber toplam 453 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim