• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yıldız Ramazanoğlu: Mülteci meselesinde Gaziantep ışığı

Yıldız Ramazanoğlu: Mülteci meselesinde Gaziantep ışığı
Suriye halkının başından geçenleri anlamamız hiçbir şekilde mümkün değil. Ateş düştüğü yeri yaktı, gayrısı sadece bir parça dumanı görebilir, o da görebilirse.

Dünyanın dört bir yanına dağılan mültecilerin neredeyse yarısı Türkiye’ye geldi. Lübnan Irak Mısır ve sonra daha uzaklar. Gaziantep ise eşi benzeri az görülür biçimde akına uğradı. Akrabaların varlığı, ekonomik imkanlar, coğrafi yakınlık, ne dersek diyelim 500 bini aşan mülteciyi kucaklamak mucize. Kimi mevzi gerginlikler yaşansa da şehrin büyük bir kardeşlik ve insaniyet duygusuyla bu kalbi yaralı insanları içine alabilmesi dünyaya ışık saçıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla davet edildiğim Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin bu konudaki çalışmalarına tanık oldum ki, üniversite ve toplum arasındaki geçişkenliklere işlevselliklere çok kıymetli bir örnek. Suriyeli kadınlarla birlikte idrak ettiğimiz birliğin yarattığı heyecan ve güzelliğin aklımdan çıkması mümkün değil.

Üniversitenin siyaset bilimci hocalarından sevgili arkadaşım Emel Topçu ve arkadaşlarının 2017 yılında kurduğu KALMIREC (Göç, Nüfus, Eğitim ve İstihdam Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi) az zamana çok önemli işler sığdırmış durumda. Merkez Avrupa çalışmalarını Erasmus aracılığıyla yürütmekte, Türkiye’deki ve Gaziantep’teki göç ve mülteci meselesine dair bilgilendirici karşılaşmalar, beyin fırtınaları, seminerler düzenlemekte. Avrupalı proje ortakları, göçmen ve mültecilerle, yeteneklerini geliştirme ve liderlik eğitimi konusunda benzer çalışma geçmişleri olan STK’lar ve akademisyenlerden oluşuyor. Stockholm, Londra, Madrid ayağına, Kalyoncu Üniversitesi’nden, yetişkinlerin eğitimi ve müfredatı, öz değerlendirme gibi konularda destek verilmesi, göçmen ve mültecilerin uyumunu ölçme ve değerlendirmede proje oluşturulması çok önemli. Proje sonunda, belirli becerileri kazanan katılımcılar, göç girişimcisi sertifikası alacak ve artık uygulamada yetkin oldukları zoraki göçe tabi olsaydım, problem çözme teknikleri, nefret ve umut piramidi, fotoğraflama gibi konulardaki uzmanlıklarıyla MEB’e bağlı okullarda farkındalık oluşturacaklar. Katılımcılara; göç konusunda temel bilgiler, göçmenlerle empati kurma, görmeyi öğrenme, zamanı yönetme, farklı açılardan bakma, bir topluluk önünde sunum yapma, birbirinden öğrenme ve beraber düşünme becerileri kazandırılıyor. Raporlarda göç konusunda dünyanın kalbi Gaziantep’te atmakta denilmesi boşuna değil. 5000 yıllık tarihi geçmişi olan şehir, yeni gelenlere de, gelenler yüzünden gündelik yaşamı derinden etkilenenlere de büyük bir olgunlukla anne babalık yapıp uzlaştırıyor. Zor günlerden geçen yerli ve misafir halkların üniversite tarafından derinlemesine ele alınması, desteklenmesi birçok yönden dikkate ve takdire şayan.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/yildiz-ramazanoglu/multeci-meselesinde-gaziantep-isigi-9675

Bu haber toplam 342 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim