• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yol da Güzel Yolculuk da

Yol da Güzel Yolculuk da

Okuma kültürünün ne anlama geldiğini anlayıncaya kadar daldan dala atlayarak çok çeşitli okumalar yapıldığı doğrudur. Okumanın faydalı bir iş olduğunu sürekli anlatmaya çalışan rahmetli dedem, daha ilkokula başlamadan kendisinden Kur’an dersleri almaya gittiğimiz vakitlerde bize değişik kitaplardan peygamberlerin hayatını ve ahlaki dersler veren hikayeleri okur, dikkatle dinlememizi isterdi. Kalın ciltli kitapları vardı dedemin. Aralarında sayfaları küçük kâğıt parçaları ile işaretlemiş, hangi konudan bahsedecekse hemen o bölümü açıp okurdu. Bütün kitapların dedemin kitapları gibi kalın ve ciltli olduğunu düşünürdüm ve onları nasıl okuduğuna hayret ederdim.

İlkokula giderken ablalarımın kitaplarını karıştırır, resimlerini incelerdim. O yıllarda radyonun yaygın biçimde kullanıldığını, babamın sadece akşam 19.00 haberleri için açtığını, babam gittikten sonra da hep birlikte izlediğimiz arkası yarın ve masal saatlerini kaçırmadığımızı hatırlıyorum. İl Halk Kütüphanesine girdiğimizde o kadar çok kitabı bir arada görünce çok şaşırmıştım. Ablamın ödevi için gelmiştik ve buradaki kitaplardan yararlanarak ödevlerin yapıldığını öğreniyordum.

İmam-Hatip Okuluna yazıldığımızda babamın getirdiği gazetelerin verdiği ilaveleri takip etmeye başladım. Bir de yayınlanan kuponları biriktirerek aldığımız kitapları. Kupon biriktirerek alınan kitaplar sanki ücretsiz geliyormuş gibi algılanıyordu ve hepsini biriktirip almaya çalışıyordum. İlk okumaya başladığım kitaplar, gazetelerin kupon biriktirerek dağıttığı bu kitaplar oldu. Genellikle peygamber kıssaları veriliyordu ve onları tamamlayıp okumaya çalışıyordum. Mahalledeki arkadaşlarımızdan kaptığımız teksas, tommiks, zagor gibi çizgi film kahramanlarının hikayelerini okuma salgınından kurtulmamız kolay olmadı. Etrafımızda onlarca yüzlerce kitap vardı ve herkes okuduğunu bir başkasının kitabıyla değiştirerek yeni macerayı okuyordu. Bu kitapların satıldığı sıcak sular dediğimiz yerde başka kitaplara rastladığımda ilgim o yöne kaydı. Kemalettin Tuğcu’nun kitaplarını bulmuştum ve onları okumaya başlamıştım. Elimdeki çizgi film kahramanlarına ait macera kitaplarını paraya çevirerek onların yerine yeni tanıştığım bu kitaplardan almıştım.

Devamı: http://dergibi.com/2018/03/yol-da-guzel-yolculuk-da/

Bu haber toplam 780 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim