• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

“Yunus'u Okumayın Yunus Olun”

“Yunus'u Okumayın Yunus Olun”

Klasik Türk edebiyatı ve tasavvuf edebiyatı alanında yayınlanmış bir çok eseri bulunan ve Yunus Emre üzerine yaptığı önemli araştırmaları ile tanınan yazar Mustafa Tatcı,  Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen programa katılarak Yunus Emre’yi anlattı.

6.3.2019 tarihinde TYB Mehmet Âkif Divanında gerçekleştirilen “Yunus Emre Okumaları” etkinliğinin açılış konuşmasını Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan gerçekleştirdi.

TYB’de Mesnevi okumalarının on sekiz yıl aralıksız sürdürdükten sonra yapılan kapanış programından sonra vatandaşlar gelen yoğun talepler üzerine Mevlana okumalarının yeniden başlattıklarını ifade eden Arıcan, “Yunus Emre,700 yıldan beri dilden dile dolaşan sözleri, şiirleri ve eserleri ile Türkiye ve tüm dünya insanlarına sevgi, kardeşlik ve hoşgörüyü halâ anlatmaya devam ediyor.  Bizler, gönülleri fethetmiş Yunus’u anlamak için çaba göstermeliyiz. Bu anlamda değerli hocamız, Yunus Emre konusunda değerli araştırmaları bulunan Mustafa Tatcı hocamızı dinleyeceğiz. Hocamıza ve siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Programın devamında, Mustafa Tatcı, Türk Tasavvuf Şiiri’nin öncü isimlerinden biri olan Yunus Emre’nin hayatı, düşünce dünyası ve kaleme aldığı eserleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Yunus Emre’nin mısralarında Allah aşkı, Peygamber sevdası ve İnsan-ı Kamil’i işlediğini belirten Tatçı,” Onun kadar, kendisinden sonrakiler üzerinde etkisini sürdüren şair, dünya edebiyatında da yoktur. Yunus Emre’nin özellikle Türkçe’yi kullanmadaki ustalığı ve en çetin konuları bile kolayca dile getirmesi bugünkü şairler için bile ufuk şahsiyet olarak yaşaması sonucunu doğurmuştur.” diye konuştu.

Yunus Emre’yi anlatan 3 tane menakıb eser olduğunu ifade eden Tatcı, bunların ‘”Vilayetname, Tezkire ve Vakıat” isimli eserler olduğunu söyledi.

Gönül gözüyle görmek için benlik duygusunun bir kenara bırakılması gerektiğini belirten Tatçı, “İnsan-ı Kamil olabilmek için bir silsileden gelen bir Kamil tarafından eğitilmek gerekir. Tevhid de her şeyin kaynağıdır. Tevhid ile bir süre sonra tüm organlar dil olur” dedi.

Konuşmasında gençlere de mesajlar veren Mustafa Tatcı,  “Yunus Emre’yi yüzeysel olarak değil derinlemesine tanıyın. Okuyun, araştırın; O’nun manevi dünyasına bir yolculuk yapın. Hatta, Yunus’u okumayın Yunus olun.” diye konuştu.

Araştırmacı yazar Mustafa Tatcı, programdan sonra  TYB Genç Kahve’de okurları ve etkinliğe katılan gençlerle bir süre  sohbet etti.

img_1235.jpgimg_1251.jpgimg_1221.jpge23e5fd7-7a9a-496b-a881-88dd9d75af49.jpg

Bu haber toplam 1098 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim