• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Yusuf Kaplan: Kaçırılmayacak kitaplar: Ötüken’in fikriyatı, Doğu-Batı külliyatı

Yusuf Kaplan: Kaçırılmayacak kitaplar: Ötüken’in fikriyatı, Doğu-Batı külliyatı
Sivas ve Kırşehir kitap fuarlarından edindiğim güzel kitaplar var. Bu kitaplardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum bugünkü yazımda.

ÖTÜKEN’İN FİKRİYATI

Önce Ötüken Yayınları’nın kitaplarıyla başlayalım kitapları kokla(t)maya!

Ötüken, milliyetçi fikriyatın en önemli, en nitelikli yayınevi -hiç tartışmasız. Ülkemizin fikir hayatını, kendi kulvarında zenginleştirmeye ön açıcı katkılarda bulunuyor.

Burada sizlerle paylaşacağım kitaplar, milliyetçi fikriyatın kurucu ve çaplı yazarlarının ana-metinleri.

Yusuf Akçura’nın hacmi küçük ama etkisi çok büyük risalesi “Üç Tarz-ı Siyaset”, bu ülkenin kaderiyle, geleceğiyle ilgilenen her insan evlâdının mutlaka okuması gereken önemli bir eser. Garpçılık, Türkçülük ve İslâmcılık akımları, yakın tarihimizin hafızası, geleceğimizin de kilometre taşları. Bu risalenin liseden itibaren bütün genç kuşaklara okutulması, çocuklarımızın fikrî donanım ve gelişimleri açısından önemli.

Akçura’nın “Şark Meselesine Dair ve Eski Şûra’-yı Ümmet’te Çıkan Makalelerimden” başlıklı kitabı, Batılıların bizim üzerimizdeki hesaplarını tarihî bir perspektife oturtarak inceleyen güzel bir eser.

“Muâsır Avrupa’da Siyasî ve İctimâî Fikirler ve Fikrî Cereyanlar” başlıklı kitabında, Akçura, milliyet, hürriyet, müsâvât ve sosyalizm kavramlarını ve bu kavramlar çerçevesinde zuhûr eden akımları mercek altına alıyor. Kolay kolay eskimeyecek bir kitap.

Sırada Türkçülük akımının kurucu-babası Ziya Gökalp’in kitapları var.

“Türkçülüğün Esasları”, Türkçülük akımının kurucu-metni Gökalp’in. Okumadıysanız, mutlaka okuyun.

“Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muasırlaşmak” başlıklı küçük risalesi ile “Türk Medeniyeti Tarihi” kapsamlı kitabı, Gökalp’in kafasının ne kadar karışık bir fikir adamı olduğunu görmenizi sağlayacak kitaplar.

Fıkıh üzerinden yerli bir sosyoloji kurma kaygısı güdecek kadar dertli bir adam Gökalp. Ama aynı zamanda da fikirlerinin özellikle Durkheim’cı gelenekten ne kadar derin izler taşıdığını, yani -dönemin neredeyse bütün akımlarının belli başlı fikir adamları gibi- entelektüel bakımdan bir tür “gönüllü acentalık” yaptığını görmenizi sağlayacak kitaplar bunlar.

Ötüken’den Peyami Safa’nın bütün denemelerini alıp okuyun, derim. Peyami Safa, Türkçe ustası, fikir çilesi çeken bir düşünür aynı zamanda. Aslına bakılacak olursa, pek çok bakımdan Akçura’dan da, Gökalp’ten de çaplı, derinlikli ve özgün fikirlere sahip biri Peyami Safa.

Bu ülkenin her çocuğu, Peyami Safa külliyatını -sadece nefis denemelerini değil öncü romanlarını da- okumalı.

Peyami Safa, çağdaş Türkçe’nin Yunus’u zira.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusufkaplan/kacirilmayacak-kitaplar-otukenin-fikriyati-dogu-bati-kulliyati-2047413

Bu haber toplam 981 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim