Zamanın tanığı: Osmanlı saat kuleleri (video)

Zamanın tanığı: Osmanlı saat kuleleri (video)
Saat kuleleri akıp giden zamanın en yakın tanıkları. Kimi zaman namaz vaktini bildiriyorlar, kimi zamansa vuslata kalan dakikaları. Bazıları şehrin yoğunluğuna gömülmüş olsa da, zamanın yılmaz bekçileri saat kuleleri, tüm heybetiyle geçmişten geleceğe köp

Türkiye genelinde çoğu Sultan Abdülaziz Han ve 2. Abdülhamid Han dönemlerinde yaptırılan saat kuleleri, zamanı hatırlatmalarının yanı sıra buluşma noktası olmaları dolayısıyla önem taşıyor. Osmanlı Devleti'nde Anadolu'dan Şam'a kadar 63 adet saat kulesi inşa edildi.

1901'de II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanında yapılması talimatı verilen, çoğu günümüze gelebilmiş, kimisi yaşadığı afetlerde ve zamanın yıpratıcı etkisiyle hasar görerek kartpostal ve fotoğraflarda kalmış saat kuleleri, hikâyeleriyle de dikkat çekiyor.

İstanbul'daki saat kuleleri

İstanbul'daki başlıca saat kuleleri; Dolmabahçe ve Yıldız ile restorasyon çalışmaları süren Şişli Etfal Hastanesi ve Tophane Nusretiye saat kuleleri. Dolmabahçe Sarayı girişindeki kule, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın emriyle 1890'da yapımına başlanıp, 1895'te tamamlandı. Saray mimarı Sarkis Balyan'ın tasarımı olan kule, neobarok ve ampir mimari çizgilerinin izlerini taşıyor.

27 metre yükseklikteki kulenin çevresini, 12 metre uzunlukta bir kare platform çevreliyor. Kara ve deniz cephelerinde 2. Abdülhamid Han'ın tuğraları bulunan Dolmabahçe Saat Kulesi'nin taş basamaklarla çıkılan saat odası dördüncü katta.

Hamidiye Saat Kulesi adıyla da anılan Yıldız Saat Kulesi, 1889-1890 yılları arasında yaptırıldı. Üç kattan oluşan saat kulesinin katlarında, barometre ve termometre bulunuyor. Sekizgen planlı zirvesinde rüzgârgülü taşıyan yıldız saat kulesi süslü bir çatıyla kaplı.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19356/zamanin-tanigi-osmanli-saat-kuleleri-video.html

Bu haber toplam 970 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim