• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Zarifoğlu Vefatının 30. Yılında Kabri Başında Yâd Edildi

Zarifoğlu Vefatının 30. Yılında Kabri Başında Yâd Edildi
Zarifoğlu Vefatının 30. Yılında Kabri Başında Yâd Edildi

Şiirinin ve duruşunun yankıları bugün hâlâ devam eden usta şair Cahit Zarifoğlu, vefatının 30. yılı dolayısıyla kabri başında dualarla yâd edildi.

 

Zarifoğlu’nun ailesini, dostlarını, okurlarını ve yakınlarını bir araya getiren buluşmada Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin yakın dostu şairi şöyle anlattı: “Cahit Zarifoğlu, çocuklar için yazmayı ciddiye almış en önemli şairlerden biri. Zarifoğlu'nun çocuk kitapları yalnızca çocukların okudukları kitaplar değil, aynı zamanda her yaştan okurun okuduğu kitaplar. Bunun temel nedeni Zarifoğlu'nun çocuk kitapları önce edebiyat metinleridir. Bu bakımdan Cahit Zarifoğlu, hem şiiriyle hem yeryüzü coğrafyasındaki mazlumların yanında duruşuyla ve çocukların safında durmayı bilmiş bir şair olarak öncü bir yere sahiptir.”

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başka’nı Mahmut Bıyıklı da yaptığı konuşmada Zarifoğlu’nun hiç eskimeyen genç bir şiiri olduğunu ve her nesille buluşabildiğini kaydetti. Çocuk ve gençlerimizin Zarifoğlu’nu yakından ve doğru tanımasının önemine dikkat çeken Bıyıklı şunları söyledi:

“Modern Türk şiirinin öncü şairlerinden olan Cahit Zarifoğlu, sıkça zikredildiği üzere ‘artist’ değil derviş bir şairdir. Fethi Gemuhluoğlu'nun tabiriyle yerinmenin ve sevinmenin ötesindedir. Övgüye de, kınamaya da, yergiye de aldırmaz. Hayattayken şiiri üzerine yürütülen eleştirilere takılmaz. İnandığı, doğru bildiği düzlem üzerinde istikametini bozmadan kalemin yükünü kuşanır. Dünya ve dünyalıklar karşısında imtihanını kaybetmemek için sağlam direniş sergileyerek mümince bir tavır içinde ömrünü güzelleştirir. İnanmadığı sözü söylemek de cömert davranmaz. İnandıklarını heyecan içinde yaşar ve söyler. Vazifeli şairlerimizdendir. Razı olmasını bilmiş, rıza makamını içselleştirmiştir. Yeryüzünde bulunmak vazifesinin sırrını keşfetmiş ve bu sırrın ruhuna uygun olarak yazmış ve yaşamıştır.

Kendisine büyük bir iştahla şiir yollayan, edebî tavsiyeler isteyen genç edebiyat heveslilerine beklenenin aksine edebiyat havarisi kesilmemiş, artistlik yapmadan kitabın ortasından öğütlerde bulunmuştur. Onlara edebi yönlendirmelerin dışında tasavvufi kitaplar okumalarını, misvak kullanmalarını, sünneti yaşamalarını da öğütlemiştir. Yine şiirlerinin bütününü titizlikle incelediğimizde hikmetin derin izleri hemen kendisini gösterir. Zarifoğlu şiiri geleceğe kalacak bir şiirdir.”

Usta şair Cahit Zarifoğlu, vefatının 30. yılında ebedî istirahatgâhı olan Küplüce Kabristanı’ndaki mezarı başında gerçekleşen buluşmada, Kur’an tilavetleri ve dualarla hatırlanmış oldu.

 


mustafa-ruhi-sirin-001.jpg

Bu haber toplam 1347 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim