• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Zekeriya Kurşun: Kızıldeniz’de psiko-tarih atakları ya da yeni pazarlıklar

Zekeriya Kurşun: Kızıldeniz’de psiko-tarih atakları ya da yeni pazarlıklar
Herkesin dikkatleri Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğine çekilmişken Kızıldeniz’de gizli pazarlıklar başladı.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyonun sürdürdüğü Yemen Savaşı’ndan sonuç alamaması, koalisyonda çatlaklar meydana getirdi. Ancak birileri devreye girip bu çatlağı örtmek için yeni bir plan yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kızıldeniz’deki askeri kuvvetlerini azaltıp, tamamıyla çekilmeye hazırlanması, nerdeyse savaşın seyrini değiştirecekti. Ancak BAE’nin bıraktığı boşluğu kim dolduracaktı?

Anlaşılan İngiltere devreye girip bu durumu yeni bir plana dönüştürdü. Mevcut şartlarda, Yemen’in tamamına “meşruiyeti iade iddiası”nın mümkün olmadığını anlaşıldı. Koalisyon güçlerinin, bütün ağırlıklarını Aden’de oluşacak yeni bir yapıya terk edecek yeni bir siyaset üretildi. Yemen Savaşı’nı fazla görünmeden destekleyen İngiltere, perde arkasından yeni bir pazarlık başlattı. Bu durum sadece bölgesel rekabetleri çağrıştırmadı. Aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölge üzerindeki İngiltere-ABD hegemonik mücadelesini de depreştirdi. Nitekim gizli süren pazarlıklar sırasında, birden, Güney Kore’den Aden’e asker sevkiyatı gündeme geldi. Güney Kore’nin, eskiden beri ABD’nin jandarması olarak Aden’de sembolik asker bulundurmakla birlikte; birden 300 askerin daha göndereceğini ilan etmesi tesadüfi değildir. İran ile meşgul olan ABD’nin bu oyunda da olma isteğinin işaretidir.

Kısaca; Yemen Savaşı’na lojistik, istihbarat ve silah desteği veren ABD, İngiltere’nin BAE ve Suudi Arabistan ile birlikte başlattığı bu yeni projede de aktif olarak yer alacaktır. Bu projeye göre; bu güne kadar, Husilere askeri üstünlük sağlayıp başkent Sana üzerinden Yemen’in tamamında kurulmak istenen siyasi istikrar fikri, terkedilmiştir. Jeopolitik önemi yüksek Babulmendep Boğazı’nı kontrol etmeye uygun olan Aden’de, oluşturulması muhtemel yeni bir yapı ile uluslararası çıkarların sürdürülmesi planlanmaktadır.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/zekeriyakursun/kizildenizde-psiko-tarih-ataklari-ya-da-yeni-pazarliklar-2052405

Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim