• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Zeynel Beksaç Eserleriyle 50 Yıl Türkçenin Nöbetinde

Zeynel Beksaç Eserleriyle 50 Yıl Türkçenin Nöbetinde
Priştine’nin “Elena Gjika” İlkokulunda bugün şair, ressam, gazeteci Zeynel Beksaç’ın 50. Sanat Yılı ve “Türkçem” Dergisinin 200. sayısı vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

Priştine, Prizren ve Mitroviça yazar, şair, aydın, sanatsever, öğretmen ve öğrencilerin bir araya geldiği bu anlamlı etkinlikte şairin kişiliği ve eserlerinden söz edildi, ayrıca öğrenciler tarafından şiirli şarkılı izlemeye değer bir program sunuldu.

Etkinliğin gerçekleşmesinde katkısı geçen okul müdürü yardımcısı Agnesa Raşit Globoder selamlama konuşmasında, böyle anlamlı bir etkinlik ve jübilede Priştine, Prizren ve Mitroviça aydınlarını bir arada görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, yazar Zeynel Beksaç gibi bir kişi için bu önemli etkinliğin düzenlenmesinden gurur duyduğunu söyledi.

Program, şair, ressam ve gazeteci Zeynel Beksaç’ın kişiliği ve sanat yaratıcılığıyla ilgili sinevizyonun sunulmasıyla başladı. Ardından 1999 yılından çıkmaya başlayan “Türkçem” Dergisi tarihçesi ve faaliyetine ışık tutan bir sinevizyon sunuldu.

Yazarın kişiliği ve yaratıcılığı hakkında Kosova Türk Yazarlar Derneği eşbaşkanı İskender Muzbeg konuştu. Balkanların bu köşesinde 50 yıl dilin nöbetinde durmak, ana dilini korumak, Türkçenin mutlu olması için ömür tüketmek, ana dilini yaşamak ve yaşatmak, hiçe sayılmalar karşısında direnmek, kendi kimliğine sahip çıkmak kolay birşey olmadığını söyleyen Muzbeg, Zeynel Beksaç’ın tüm bunlarda başarılı olduğunu belirtti. İskender Muzbeg konuşmasında Beksaç’ın yazmış olduğu şiirlerine de değinerek, bir diğer özelliği de resim sanatını şiirle birleştirerek bütünleştirdiğini söyledi.

Türk Yazarlar Derneği eşbaşkanı Taner Güçlütürk ise Zeynel Beksaç’ın eserlerinden konuşurken, şiirlerinde zengin bir Türkçe hazinesi görüldüğünü, eserlerin ana konusunun insan olduğunu, dolaysıyla başta iç dünyası, duygularını yansıtarak, karşısında duran insan olgusu nitelikleri üzerinde durduğunu söyledi.

Güçlütürk, “Beksaç’ın şiirinin yoğun olarak odaklandığı diğer temaları Rumeli insanının yazgısı, Türkçe mücadelesi ve çocuk dünyasıdır” dedi.

Program devamında Zeynel Beksaç hakkında yazarımız Enver Baki ve Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan da konuştu.

Ardından bu güzel ve anlamlı etkinlik için “Elena Gjika” İlkokulu öğretmenlerinin katkılarıyla öğrencilerin hazırladıkları şiirli şarkılı program sunularak, katılımcılar tarafından büyük beğeniyle izlendi.

Program sonunda şair Zeynel Beksaç, bu güzel organizasyon nedeniyle “Elena Gjika” İlkokulu Müdür Yardımcısı Agnesa Globoder’e, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek, bu kadarını beklemediği böylesi güzel bir programın gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.

Beksaç, “Tek amacım buralarda Türkçeye kendi açımdan katkı sunabilmek, onun bu topraklarda gururlu bir şekilde yaşayabilmesi ve ona yarınlara doğru sağlam adımlarla gelecek sağlayabilmektir. İşte bunu ya şiirimizle, ya resimimizle ya dergilerle yaptık, ya kültür sanat olaylarıyla yaptık; yani bir şekilde Türkçeyi yaşatmaya çalıştık. Allah ömür verdikçe bu yolda çalışmalara kararlı bir şekilde devam edeceğiz ve genç nesillere de Türkçenin yaşatılmasında ile yaratıcılıklarında yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

Öğrencilerin çizdiği resimlerden oluşan ve bu gün için özel olarak hazırlanan resim sergisinin de yer aldığı program, şair Zeynel Beksaç’ın 50. Sanat Yılı ve “Türkçem” Dergisinin 200. sayısı onuruna pasta kesilmesiyle ve toplu fotograf çektirmekle sona erdi.

KOSOVAHABER

Bu haber toplam 1115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim