• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

2021 "İstiklal Marşı yılı" oldu

2021 "İstiklal Marşı yılı" oldu
TYB’nin girişimleri sonuç verdi; TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edildi.

Genel Başkan Arıcan: Mehmet Âkif konusundaki hassasiyetlerini her zaman takdirle andığımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’a, 2021 "İstiklal Marşı yılı" olsun  teklifimizi arz etmiştik. Teklifimizin, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin imzasının yer aldığı önergeyle kabul edilmiş olması bizi ziyadesiyle memnun etti.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın, İstiklâl Marşımızın yazılma sebebi ve süreci hakkında milletimizin hafızasını tazelemek için 2021 yılının “İstiklâl Marşı Yılı” olmalı teklifleri TBMM de olumlu karşılandı.

TYB, Millî mutabakat metnimiz İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul edilişi ve sonrasında milletimizin büyük teveccühüne mazhar oluşunun vatandaşlarımız tarafından da hatırlanması ve İstiklâl mücadelemizin idrak edilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı ve TBBM Başkanlığı nezdinde yaptığı girişimler sonuç verdi.

TBMM de grubu bulunan partiler ortak önerge verdi

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında, Meclis Başkanı Şentop ile TBMM de grubu bulunan partiler ortak önerge verdi. Yapılan oylamada önerge kabul edildi.

Bu kapsamda İstiklâl Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü Hakkında Kanun'a geçici madde eklenmesini içeren düzenleme kanun teklifine eklendi.

Düzenlemeyle 2021, "İstiklâl Marşı yılı" olacak. 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklâl Marşı'nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı'nın önemini anlatmak amacıyla halkın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla İstiklâl Marşı'nın kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u anma etkinlikleri düzenlenecek.

Önergenin gerekçesinde, İstiklâl Marşı'nın, büyük şair ve dava adamı Mehmet Âkif Ersoy'un, Anadolu'nun dört bir yanında devam eden Millî Mücadele'nin ruhunu ve kararlılığını yansıtan ve aynı zamanda o büyük mücadeleye coşku ve heyecan kazandıran abidevi eseri olduğu belirtildi.

Dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanı

İstiklâl Marşı'nın zalime, işgalciye ve sömürgeciye boyun eğmeyen ve dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanı olduğu vurgulanan gerekçede, Mehmet Âkif Ersoy'un mısralarının, Millî Mücadele'nin ruhunu temsil eden, sadece lafzıyla değil manası ve hakikatiyle her an yaşayan bir coşku ve heyecanı yansıttığını ifade edildi.

Bugün yediden yetmişe herkesin aynı inanç ve heyecanla okuduğu, ezberlediği ve haykırdığı İstiklâl Marşı'nın her mısrasında tarih, medeniyetin ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkının bulunduğuna işaret edilen gerekçede, "100 yıl önce kaleme alınan ve şairi merhum Âkif'in kahraman ordumuza ithaf ettiği bu marş, milletimizin tüm fertlerinin aynı heyecan ve imanla verdiği İstiklâl Harbi'nin manifestosudur. Varlığımıza ve birliğimize yönelik her tehdit karşısında, 'nazlı' ve 'şanlı' hilalin altında toplanmaya hazır milletimizin ortak vicdanı, yüreği ve iradesidir" denildi.

Mehmet Âkif Ersoy tarafından Şubat 1921'de kaleme alınan İstiklâl Marşı'nın, İstiklâl Harbi'nin devam ettiği günlerde, TBMM'nin 1. Dönemi'nde, 2. Yasama Yılı'nın, 1 Mart 1921 tarihli birinci birleşiminde TBMM Genel Kurulunda ilk kez okunduğu hatırlatılan gerekçede, millî marşın bu tarihten 11 gün sonra, 12 Mart 1921'de icra edilen altıncı birleşimde ise TBMM Genel Kurulu tarafından "ekseriyet-i azime ile" resmi İstiklâl Marşı olarak kabul edildiği belirtildi.

Gerekçede, 2021'in, İstiklâl Marşı'nın yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin 100. yılı olduğuna dikkat çekilerek önergeyle İstiklâl Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü Hakkında Kanun'a bir geçici madde eklenmesi suretiyle 2021 yılının İstiklâl Marşı yılı olarak ilan edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi. Gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Kanuna eklenmesi öngörülen geçici maddeyle Millî Mücadele'nin başlangıcının ve TBMM'nin açılışının 100. yılının akabinde, İstiklâl Marşı'nın kabul edilmesinin 100. yılına denk gelen 2021 boyunca düzenlenecek özel etkinliklerle İstiklâl Marşı'nın anlam ve öneminin hatırlanması, ayrıca İstiklâl Şairi Mehmet Âkif Ersoy'un ve kurtuluş mücadelemizde görev alarak Türkiye'yi bize vatan kılan şehit ve gazilerimizin yad edilmesi amaçlanmaktadır."

TYB’nin girişimleri sonuç verdi

TBMM’nin bu kararını değerlendiren TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “ Şairliği kadar mütefekkir ve bir dava adamı olan Mehmet Âkif Ersoy’u anmak, hatırlatmak ve eserlerini tanıtmak amacıyla 42 yıldır sürekli ve aralıksız;  yurt içinde ve yurt dışında bilgi şölenleri, paneller, konferanslar düzenliyoruz. Taceddin Dergâhında törenler icra ediyoruz. İstiklâl Marşı'nın yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin 100. Yılı olması dolayısıyla,  TYB Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı, kurucu ve şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan’ın öncülüğünde 2021’in "İstiklâl Marşı yılı" olması konusunda Mehmet Âkif konusundaki hassasiyetlerini her zaman takdirle andığımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’a teklifimizi arz etmiştik. Teklifimizin, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin imzasının yer aldığı önergeyle kabul edilmiş olması bizi ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

2021 yılı içerisinde gerçekleştirecekleri etkinlikler hakkında da bilgi veren Genel Başkan Arıcan, Millî Mücadele’ye katılmak amacıyla Anadolu’ya geçen Mehmed Âkif’in Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsündeki vaazının 100. Yıldönümü nedeniyle Kastamonu Eğitim-Bir Sendikası ile müşterek olarak yapılan toplantıyla ilk faaliyetlerini yaptıklarını söyledi.

Âkif’i  ve Millî Marşımızı doğru okumak ve yorumlamak zorundayız

Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla iş birliği yaparak yurt içinde ve yurt dışında paneller, konferanslar, bilgi şölenleri, gençler için yarışmalar düzenleyeceklerini belirten Arıcan, “ Mehmet Âkif hepimizin Âkif’i, İstiklâl Marşı hepimizin marşı. Bu anlamda, milletimizin millî ruhunun ortak heyecanını anlatan millî marşımızın yazıldığı dönemi,  yazılma sebebini, her kelime, mısra ve kıt’asını doğru okuyup doğru yorumlamak zorundayız. 2021 ‘in “İstiklâl Marşı yılı" olarak kutlanacak olması bunun için tam bir fırsat olacak.” diye konuştu.

 

   Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1467 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim