• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Abbas Bilgili: Hatay depreminde kaybettiğimiz bir değer Mehmet Tekin

Abbas Bilgili: Hatay depreminde kaybettiğimiz bir değer Mehmet Tekin

Avukat Abbas Bilgili, Türkiye’yi yasa boğan depremlerde Hatay’da hayatını kaybeden araştırmacı yazar Mehmet Tekin’in ardından bir yazı kaleme alıyor.

Edebiyat dünyasının ünlü ismi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un en bilinen romanlarından birinin ismi bana sürekli 6 Şubat 2023 depremini hatırlatıyor. Tahmin edileceği gibi bu romanın adı “Gün Olur Asra Bedel”. Evet, 6 Şubat günü sanırım asra bedel, belki daha da fazlası. Zira yüzyılda değil, belki daha uzun sürede karşılaşılan türden bir büyük facia.
Hatay’dan başlayıp, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya hattı üzerindeki yerleşim yerlerinde binlerce insanımızın canını alan depremin tarihin kaydettiği büyük depremlerden biri olduğu tartışmasız kabul edilecek bir gerçek. İnsan, ekonomi ve kültür dünyamıza vurduğu ağır darbenin sonuçları ilk anda görünmekle birlikte, zaman içinde daha da somutlaşıyor.

Kaybettiğimiz binlerce can içinde kültür dünyamızın önemli bazı isimlerini kaybettiğimizi de öğrenmiş bulunuyoruz. Bunlardan biri de Hatay’da hayatını kaybeden araştırmacı yazar Mehmet Tekin. Bu sessiz insanın yazıp yayınladığı kitapların listesine baktığımızda hayatını Hatay’ın tarihine ve kültürüne adadığı anlaşılır.

YAZMAYA ORTAOKULDA BAŞLADI 73 ESERİ YAYIMLANDI

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Aydoğmuş köyünde doğan Tekin, Gazi Eğitim Enstitüsü mezunu olarak Millî Eğitim Bakanlığı’nda müfettişlik yaptı ve bir süre de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çalıştı. Afyon İli Kültür ve Turizm Müdürü iken 1989 yılında görevinden ve memurluktan istifa ederek, daha önceden görev yaptığı yerlerden biri olan Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’ya yerleşti. Tekin’in Hataylılardan daha çok Hatay’a hizmet ettiği, yazdığı eserlerden belli. Bu sebeple olsa gerek Hatay Büyükşehir Belediyesi ona fahri hemşehrilik unvanı verdi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi de fahri doktor unvanını haklı olarak bu değerli insana lâyık gördü. Zaten bir süre Mustafa Kemal Üniversitesi’nde görev yaptığı da biliniyor.

Bu haber toplam 467 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim