• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Abdülbaki Değer: Ortaöğretim Başarı Puanı Adaletsizliği Giderilmelidir!

Abdülbaki Değer: Ortaöğretim Başarı Puanı Adaletsizliği Giderilmelidir!
Mevzunun önemine binaen Eğitimci-Yazar Bekir Birbiçer’in konuyla ilgili açıklamasını paylaşmak istiyorum.
Aynı zamanda Özgür Eğitim-Sen yönetim kurulu üyesi olan Bekir Birbiçer’in OBP’nin neden adaletsizliğe yol açtığını etraflıca ele aldığı açıklaması şöyle: Bilindiği üzere 2017 yılında apar topar kaldırıldı. YGS-LYS sistemi yerine getirilen YKS ile 18 puan türü 3’e düşürülerek sınırlanmış puan türlerinde yığılmaların önü açıldı ve sınavın seçiciliği tahribata uğratıldı. Oysa YGS-LYS sistemindeki 18 çoklu puan türü ile yeteneğine göre bölüm tercih etme imkânı üst düzeye çıkarılmış, yerleştirmede adalet ve hakkaniyet olabildiğince sağlanmıştı.
 
Seçicilik ve güvenilirlik düzeyi oldukça düşük olan YKS sisteminin adalet ve hakkaniyet açısından en zayıf yönü ise uygulanmaya başlandığından beri dile getirdiğimiz ortaöğretim başarı puanı uygulaması. 
 
OBP’yi şu şekilde izah edebiliriz: Öğrencinin 100'lük sistemde başarı puanı "5" ile çarpılıyor çıkan rakam da "0.12" ile çarpılıp öğrencinin sınav puanına ekleniyor. Bir öğrencinin alacağı asgari OBP katkısı 30, azami OBP katkısı ise 60 puan olabiliyor. 
 
OBP’nin yerleştirme puanı üzerindeki %12’lik etkisi haliyle çok büyük adaletsizliklerin önünü açıyor. Şöyle örneklersek; İki farklı liseden mezun olan öğrencilerden birinin diploma notu 100 diğerinin 90 olduğu durumda 100 olan 60 puan alırken 90 olan 54 puan alıyor. 
 
Bu sistemde 1 puan öğrenciyi 10 bin kişinin önüne geçirebiliyor veya arkasına atabiliyor. Eski YGS-LYS sisteminin ikili yapısı gereği ikinci aşama olan LYS’ye katılım daha az oluyordu, o yüzden sıralama az katılımcı arasında yapıldığı için 1 puan aralığında korkunç yığılmalar olmuyordu. 1-2 puanlık OBP farkı önemsenmeyebiliyordu.
Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim